Patriarhul României la Paraclisul universitar „Sfântul Nicolae“ – Ghica

Un articol de: Ioan Bușagă - 06 Decembrie 2013

Ieri, 6 decembrie, a fost sărbătorit unul dintre cei mai populari sfinţi, Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Cu prilejul serbării hramului Bisericii „Sfântul Nicolae“ - Ghica, paraclis al Universităţii Bucureşti, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură. La sărbătoarea hramului Bisericii „Sfântul Nicolae“ - Ghica, primul paraclis universitar din România după anul 1990, au participat numeroşi studenţi, profesori universitari şi credincioşi bucureşteni. După săvârşirea Sfintei Liturghii de către preoţii slujitori de la paraclisul universitar, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat virtuţile Sfântului Ierarh Nicolae pe care credincioşii de astăzi trebuie să le urmeze în aceste vremuri în care sincretismul religios, sectarismul şi confuzia religioasă sunt din ce în ce mai pregnante. De asemenea, Preafericitul Părin-te Patriarh Daniel a arătat legătura duhovnicească dintre Sfântul Nicolae şi Moş Crăciun. „Faptul că sărbătoarea sa se află în timpul postului Naşterii Domnului face ca Sfântul Nicolae să fie considerat un fel de înaintemergător al lui Moş Crăciun, care este personificarea iubirii milostive a lui Dumnezeu Tatăl, Care S-a arătat în Dumnezeu Fiul prin Întrupare. El vine de undeva din Nord, unde este frig şi întuneric, simbol al transcendenţei şi al nepătrunderii în misterul lui Dumnezeu, dar prin bunătate, prin trimiterea în lume a Fiului Său, El devine Lumină, apropiere, căldură sufletească. Moş Nicolae este chip al blândeţii, chip al bunătăţii Tatălui Ceresc, care trimite pe Fiul Său în lume ca să mântuiască lumea. De aceea, este o corespondenţă duhovnicească între Moş Crăciun şi Moş Nicolae.“

Contemporan cu Sfântul Împărat Constantin cel Mare, Sfântul Ierarh Nicolae, prin pilda vieţii sale ca mare păstor de suflete, apărător al dreptei credinţe, chip al blândeţii şi al bunătăţii, a determinat nu numai ridicarea a numeroase biserici şi aşezăminte social-filantropice, ci şi inspirarea unei culturi a dărniciei şi ospitalităţii. „Sfântul Ierarh Nicolae rămâne pentru noi un păstor de suflete care îmbină lupta pentru apărarea dreptei credinţe în faţa ereziilor cu activitatea de apărare a demnităţii omului. Într-o societate lacomă, indiferentă, egoistă, dornică de îmbogăţire a unora prin umilirea altora. După cum ereziile sunt o rătăcire de la dreapta credinţă, la fel patimile lăcomiei sunt o rătăcire de la dreapta vieţuire. Sfântul Nicolae apără deodată lumina duhovnicească a adevărului credinţei, dar şi demnitatea omului care este umilit din cauza sărăciei, a bolii, a nedreptăţii, a neglijenţei. El nu este doar un sfânt al genero-zi-tăţii, ci şi un sfânt al dreptăţii, al milosteniei şi al apărării demnităţii umane, cum de altfel cam toţi marii sfinţi ai Bisericii“, a arătat Preafericirea Sa. 

În semn de preţuire şi recunoştinţă pentru activitatea misionară deosebită, Patriarhul României i-a oferit Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ pentru clerici părintelui paroh Vasile Gavrilă. De asemenea, Preafericirea Sa a oferit pentru paraclisul universitar Diploma omagială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ împreună cu medalia omagială, un set de cărţi tipărite la editurile Patriarhiei Române pentru biblioteca paraclisului, iar studenţilor şi profesorilor le-a dăruit 300 de cărticele cu acatistul Sfântului Ierarh Nicolae.