Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, doctor honoris causa al Universităţii Bucureşti

Data: 26 Octombrie 2014

În ziua de 25 octombrie 2014, în Sala de festivităţi „Con­stan­tin Stoicescu“ a Universităţii din Bu­­cureşti, în prezenţa Prea­fericitului Părinte Daniel, Pa­tri­ar­hul Bisericii Ortodoxe Ro­mâ­ne, şi a rectorului  prof. dr. Mir­cea Dumitru, a avut loc decer­na­rea titlului de doctor honoris causa al Universităţii din Bu­cu­reşti Prea­fericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ie­ru­sali­mului.

Titlul a fost înmânat de către prof. dr. Gheorghe Vlad Nistor, preşedintele Senatului Uni­ver­si­tăţii din Bucureşti, iar Lau­datio  a fost citit de conf. dr. Ma­deea Axinciuc, coordonator al pro­gramului de Studii religioase din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine. La eveniment au participat membrii de­legaţiilor Patriarhiei Ieru­sa­li­mu­lui şi Patriarhiei Române, mem­brii Senatului universităţii, ca­dre didactice universitare, stu­denţi şi oameni de cultură, pre­cum şi membri ai Corpului di­plo­matic de la ambasadele Isra­e­lului, Iordaniei, Palestinei şi Franţei.

În textul laudativ, Madeea Axinciuc a prezentat biografia Patriarhului Ierusalimului, subliniind pregătirea academică excelentă şi implicarea Prea­fericirii Sale în dialogul intercreştin şi interreligios.

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea a citit cuvântul intitulat „Misiunea Patriarhiei Ieru­sa­li­mu­lui astăzi“, în care a subliniat ro­lul important al Bisericii Ie­ru­salimului pentru întreaga Or­to­do­xie, atât în trecutul istoriei sa­le bizantine, cât şi în contempo­ra­neitate, prin găzduirea cu căl­du­ră a tuturor pelerinilor care vin să se închine la Locurile Sfinte.

Patriarhul Teofil a mai sub­li­ni­at faptul că „Patriarhia Ie­ru­­sa­­limului a fost un agent al pă­­cii şi al reconcilierii în în­trea­ga sa is­torie şi avem o experi­en­ţă se­cu­la­ră atât în ceea ce pri­veş­te tra­iul în circumstanţe di­fe­rite, cât şi în privinţa aducerii co­mu­ni­tă­ţi­lor diferite laolaltă pentru asigurarea bunului trai pentru toţi. Patriarhia a conştientizat mereu că, pentru a face pacea şi recon­ci­lierea să înflorească, oamenii re­ligioşi trebuie să lupte, în e­ga­lă măsură, pentru dreptate, recu­noaştere reciprocă, drepturi umane fundamentale, siguranţă şi securitate pentru toţi“.

La sfârşit, Corala „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului a interpretat un scurt grupaj de cântări religioase în limbile română şi slavonă. (Diac. Eugeniu Rogoti)