Patru ierarhi la hramul Mănăstirii Halmyris
În fiecare an, în data de 8 iulie, la Mănăstirea Halmyris, din apropierea localităţii tulcene Murighiol, numeroşi pelerini din întreaga ţară sosesc pentru a se închina la cele mai vechi sfinte moaşte descoperite până astăzi pe teritoriul ţării noastre. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de patru ierarhi, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în Altarul de vară amenajat în incinta mănăstirii.
Sărbătoarea Sfinţilor Mucenici Epictet preotul şi Astion monahul a culminat în ziua de pomenire a lor, sâmbătă, 8 iulie, când Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor din care au făcut parte IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Sfânta slujbă a fost oficiată în Altarul de vară amplasat în vecinătatea bisericii de zid a Mănăstirii Halmyris, aflată în stadiu de construcţie. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a subliniat însemnătatea cinstirii Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion de către poporul român, mai ales că aceşti sfinţi sunt „începătorii muceniciei în Dobrogea noastră apostolică şi cu adevărat, prin pilda vieţii lor, ei ne îndeamnă să căutăm sfinţenia”, după cum informează TRINITAS TV.
De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a precizat în cuvântul de învățătură rostit: „Probabil că suntem în una dintre cele mai vechi cetăţi creştinate de-a lungul Dunării de Jos. Iată, în timp ce noi ne-am rugat, dumneavoastră v-aţi prosternat şi aţi cinstit aceste sfinte moaşte, pentru că ele vă atrag şi dumneavoastră le atrageţi în inimi şi suflete împreună cu noi, pentru a deveni o singură familie. De ce? Pentru că totul în viaţă este mărturisire corectă a crucii, aşa cum au făcut-o martirii”, a spus IPS Părinte Casian.
„Ori de câte ori ne apropiem de cetatea Halmyris, emoţiile ne copleşesc pentru că acest pământ este binecuvântat de Dumnezeu şi sfinţit de către Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion. Totodată, prin credinţa Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, care a propovăduit în această parte de ţară, în acest pământ au odrăslit sfinţi, iar o Biserică în care odrăslesc sfinţi este Biserică în care lucrează harul Duhului Sfânt. De aceea Duhul Cel Preasfânt, Care pe toate le desăvârşeşte, ne-a chemat pe noi astăzi să ne rugăm lângă sfintele moaşte ale Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion”, a spus PS Părinte Episcop Andrei.
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a numit sărbătoarea hramului Mănăstirii Halmyris „o zi de aleasă bucurie”: „Ne-am bucurat de prezenţa a trei ierarhi care au venit în mijlocul nostru să ne binecuvânteze, de un numeros sobor de preoţi şi diaconi şi de o mulţime de credincioşi care au venit din Tulcea şi din judeţele apropiate pentru a participa la acest moment de bucurie şi de înălţare sufletească. Este cu adevărat o zi în care am simţit cu toţii că Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion ne-au înconjurat cu sfinţitele lor rugăciuni, iar Dumnezeu, Cel minunat întru sfinţii Săi, ne ocroteşte şi ne binecuvântează pe toţi pentru apărarea valorilor sacre ale Ortodoxiei şi ale neamului nostru românesc”, a spus PS Părinte Episcop Visarion.
În prezent, se află în stadiu de construcţie şi biserica mare de zid a mănăstirii. Cei care doresc să ajute la ridicarea mănăstirii pot dona în următorul cont, deschis la BCR, sucursala Tulcea: RO21RNCB0256127859640001. „Sfânta noastră mănăstire se bucură prezența celor mai vechi sfinţi cu moaşte din ţara noastră. Ei ne ocrotesc, ei binecuvântează acest loc, cu ei ridicăm această sfântă mănăstire, cu ei ne bucurăm şi ei sunt odorul bun şi frumos pentru sufletele noastre. Facă Dumnezeu ca toţi cei care doresc să se închine la moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, doctori fără de arginţi, să poftească la sfânta mănăstire a noastră, care e deschisă tot timpul”, a declarat protos. Iov Archiudean, stareţul Mănăstirii Halmyris, pentru TRINITAS TV.
Mănăstirea Halmyris se află între localităţile Murighiol şi Dunavăţul de Sus, judeţul Tulcea, pe malul drept al braţului Sfântul Gheorghe, iar pelerinii de departe pot rămâne la așezământul monahal, care dispune de 20 de locuri de cazare. Moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet preotul şi Astion monahul au fost descoperite în anul 2001, în ziua Adormirii Maicii Domnului, de o echipă de arheologi româno-americani, coordonată de arheologul Mihail Zahariade, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din Bucureşti.