Patru noi Grupuri de combatere a căderilor de grindină
Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor se va extinde și vor fi dezvoltate noi tehnologii de intervenţii active în atmosferă, atât pentru combaterea căderilor de grindină, cât şi pentru creşterea de precipitaţii. În acest sens, Guvernul a aprobat săptămâna trecută investiţii în valoare de 68,2 milioane de lei. Vor fi înființate Grupuri de combatere a căderilor de grindină în zonele Suceava-Botoşani, Matca, Dâmboviţa-Argeş şi Dăbuleni.
Potrivit Ministerului Agriculturii, investițiile fac parte din etapa anuală a programului antigrindină ce acoperă perioada 2010-2024 și au în vedere creşterea capacităţii de combatere a căderilor de grindină în cele trei centre zonale de coordonare - din Muntenia, Moldova şi Transilvania. Fondurile alocate prin etapa de anul acesta vor finanţa realizarea de studii, proiecte tehnice, execuţie de lucrări, achiziţie de echipamente în vederea punerii în funcțiune de noi Grupuri de combatere a grindinei în zonele Suceava-Botoşani, Matca, Dâmboviţa-Argeş şi Dăbuleni.
Protecţia împotriva grindinei, activă în prezent în bazinele viticole, pomicole, legumicole şi cerealiere din Muntenia, Moldova, Oltenia, Banat şi centrul Transilvaniei, este în curs de extindere în toate regiunile ţării. Sistemul Naţional Antigrindină funcţionează fără întrerupere din anul 2005. De atunci, capacităţile de protecţie a culturilor agricole faţă de fenomenele meteorologice periculoase au sporit, în ciuda reținerii unor fermieri care susțin că lansarea de rachete antigrindină alungă norii de ploaie și cauzează secetă pedologică. Teoria este însă respinsă de specialiști, care arată pe baza studiilor că, dimpotrivă, sistemul antigrindină ajută la creșterea precipitațiilor chiar și cu 20%.
Pentru a-i convinge și pe fermierii care se opun sistemului antigrindină, Ministerul Agriculturii va realiza un studiu care să pună în balanță atât beneficiile, cât și minusurile acestuia, a anunțat ministrul Florin Barbu la Agro TV, precizând că rachetele vor fi lansate doar la nevoie și cu aprobarea ministrului și a Serviciului de situații de urgență din minister. Florin Barbu a mai menționat că activarea sistemului antigrindină depinde de o multitudine de factori, iar toate variabilele vor fi reglementate printr-un ordin. „Este în funcţie de cum vin norii, câtă încărcătură de grindină au. (…) Cred că cele două instituţii de situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii, cât şi Agenţia antigrindină trebuie să lucreze mult mai bine şi vor lucra după normele pe care le voi aproba prin ordin”, a spus ministrul.
Potrivit Instituției Prefectului Bihor, județ care vizează realizarea unui Grup de combatere în zona Sălaj-Bihor cu 15 puncte de lansare antigrindină, mai mult de 48 de ţări utilizează sisteme de intervenţie activă în atmosferă pentru suprafeţe agricole totale de 92 de milioane de hectare. (C.Z.)