Pe scurt

Data: 08 Iulie 2008

Sectorul alimentar ar putea beneficia de reducerea TVA-ului

Franţa „va face totul“ pentru ca Uniunea Europeană să adopte, înainte de sfârşitul anului, o decizie în privinţa introducerii unei TVA reduse, aplicabile în anumite sectoare de activitate, printre care cel alimentar, a declarat secretarul general al Palatului Élysée, Claude Guéant, citat de AFP. „Comisia Europeană va pune pe masa Consiliului de miniştri o propunere care să permită statelor membre să practice un nivel redus al taxei pe valoare adăugată - aceasta nu înseamnă neapărat 5,5% - pentru toate serviciile care folosesc mână de lucru într-un mod intens, printre care şi cel alimentar“, a explicat oficialul de la Paris. „Franţa, care asigură, în prezent, preşedinţia Uniunii Europene, va face tot posibilul astfel încât Consiliul să se pronunţe şi să ia o decizie înainte de sfârşitul anului. În mod firesc, ne putem gândi ca decizia să fie luată în luna noiembrie, cel mai târziu în decembrie“, a afirmat el, adăugând că „avem motive să sperăm că vom obţine unanimitatea Celor 27 înainte de sfârşitul anului şi că avem motive să sperăm în acordul Germaniei“. Comisia Europeană va propune, luni, modificarea sistemului de aplicare a TVA redusă la nivelul UE, incluzând posibilitatea aplicării unui nivel redus în sectorul alimentar, o reformă pe care Franţa o solicită de mai mulţi ani, dar fără succes până acum. Ciuperci, la export O cantitate de 90 de tone de ciuperci, din pădurile administrate de Direcţia Silvică Harghita, va ajunge, în acest an, la export. Directorul Direcţiei Silvice Harghita, Cătălin Mutică, a declarat că drepturile de recoltare a acestei cantităţi de ciuperci au fost cesionate mai multor firme româneşti, cu acţionari străini. Cele 90 de tone de ciuperci, în special hribi şi gălbiori, vor ajunge la export, în special în Italia, şi vor fi utilizate în industria alimentară şi farmaceutică. Cătălin Mutică a explicat că, în fiecare an, Direcţia Silvică primeşte un aviz din partea Academiei Române pentru recoltarea unei anumite cantităţi de ciuperci, la care se adaugă un aviz dat de Agenţia de Protecţia Mediului. „Fiind vorba de flora spontană, recoltarea nu trebuie să fie haotică şi de aceea se obţin avize de la Academia Română şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului“, a spus directorul Direcţiei Silvice Harghita. Cantitatea de ciuperci recoltată din judeţ ar putea fi însă şi mai mare, întrucât firmele interesate încheie contracte şi cu ocoalele silvice private, dar şi cu primăriile care au în administrare păduri. De asemenea, Direcţia Silvică Harghita a primit aviz şi pentru recoltarea a 250 de tone de zmeură, afine şi măceşe, acţiunea urmând să demareze la începutul lunii august. Fond european de urgenţă, pentru combaterea crizei alimentare Europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi a înaintat, ieri, Comisiei Europene propunerea de a lansa un fond european de urgenţă pentru contracararea efectelor crizei alimentare din Europa, informează un comunicat de presă. Propunerea europarlamentarului completează măsurile recente ale Comisiei Europene, venite în sprijinul agricultorilor din ţările lumii a treia. „Criza preţurilor şi insecuritatea alimentară cu care ne confruntăm, pentru prima oară după mai bine de 30 de ani, trebuie să se regăsească în priorităţile noastre bugetare. Este normal să sprijinim ţările lumii a treia, dar trebuie să ne gândim la proprii cetăţeni, înainte de toate. Mai bine de o cincime din populaţia europeană este grav afectată de criza alimentară. În bugetul pe 2009 trebuie să instituim un fond european prin care să combatem cauzele acestei crize“, a afirmat europarlamentarul democrat-popular, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. În opinia sa, actuala criză alimentară se manifestă sub două aspecte: creşterea exorbitantă a preţurilor şi reducerea stocurilor de produse primare, în special cereale. În privinţa stocurilor, europarlamentarul român consideră că doar instrumentele tradiţionale (subvenţii, plăţi directe către fermieri etc.) ale Politicii Agricole Comune pot redresa situaţia.