Pe scurt

Data: 19 Decembrie 2007

Cotaţiile grâului şi orezului ating noi recorduri

Presiunea asupra preţurilor alimentelor la nivel mondial continuă să crească, după ce cotaţiile de referinţă pentru grâu şi orez au atins niveluri record, analiştii considerând aproape imposibilă evitarea unui al doilea val de scumpiri, în principalele economii din lume, potrivit „Financial Times“. La Chicago, cotaţiile la grâu şi orez, cu livrare în luna martie, au urcat la un nivel record, iar preţurile la soia şi porumb au atins maximul din ultimii 34 de ani, respectiv 11 ani. Majorarea preţurilor va afecta consumatorii în următoarele luni, majorând presiunile inflaţioniste şi limitând capacitatea băncilor centrale de a reduce declinul economiilor. Primul val de creştere a preţurilor la cereale a afectat pieţele în timpul verii şi a contribuit la majorarea inflaţiei. Avansul preţurilor alimentelor din zona euro, în luna noiembrie, de 4,3% în termeni anuali, a fost unul dintre principalele motive care au susţinut creşterea ratei anuale a inflaţiei de la 2,6% în luna octombrie, la 3,1% în noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani. De asemenea, creşterea preţurilor alimentelor din SUA, în noiembrie, cu 4,8% în termeni anuali, a contribuit la majorarea ratei anuale a inflaţiei la 4,3%. „Am observat anul acesta cel mai mare ritm de majorare a preţurilor alimentelor de la începutul anilor 1980, dar un impact puternic al acestor creşteri se va observa în 2008“, a declarat Bill Lapp, analist la firma americană de consultanţă Advanced Economic Solutions. Majorarea preţurilor la mărfurile din agricultură este rezultatul nivelului ridicat al cererii, al recoltei insuficiente şi al rezervelor reduse de alimente. Economiile emergente, unde creşterea veniturilor susţine avansul consumului de carne şi produse lactate, au contribuit la majorarea presiunilor, deja generate de industria biocombustibililor. Miniştrii Agriculturii din UE dezbat reforma sectorului vinicol Miniştrii Agriculturii din ţările membre ale UE s-au reunit ieri, la Bruxelles, pentru a încerca să ajungă la un acord asupra reformei sectorului vinicol în Uniunea Europeană, în condiţiile în care negocierile de până acum s-au dovedit a fi dificile, a anunţat ieri preşedinţia portugheză a forului comunitar, transmite France Presse. „Consider că un acord este totuşi posibil, însă acest lucru depinde de două, trei state membre care insistă asupra cadrului financiar al măsurilor de reformă şi care s-au arătat a fi mai puţin flexibile“, a declarat ministrul portughez al agriculturii, Jaime Silva, cu puţin timp înaintea reuniunii. La rândul său, ministrul german al agriculturii, Horst Seehofer, a apreciat că un acord este încă posibil, dar negocierile sunt destul de anevoioase. Comisia Europenă a propus un plan de luptă împotriva supraproducţiei vinicole a UE, dar acest proiect a provocat deja îngrijorarea în rândul marilor companii producătoare de vin. De asemenea, Bruxellesul doreşte ca sectorul european al vinului să devină mai performant pe piaţa mondială, în contextul creşterii concurenţei din partea unor ţări ca Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud sau Argentina.