Pe temelia credinţei se zideşte Biserica lui Hristos
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost sărbătoriţi în Biserica Ortodoxă sâmbătă, 29 iunie. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a evidenţiat în cuvântul de învăţătură rostit în Paraclisul istoric „Sfântul Gheorghe“, din cadrul Reşedinţei patriarhale, personalităţile complexe ale celor doi mari sfinţi.
„Sfântul Apostol Petru este un om simplu, dar cu multă râvnă pentru lucrarea mântuitoare a lui Hristos, şi odată ce a simţit chemarea, el urmează Mântuitorului cu multă pasiune şi cu multă dragoste. El este un temperament foarte viu, foarte înflăcărat şi arată dragostea faţă de Hristos printr-un curaj adesea neobişnuit. Fiind şi cel mai în vârstă, el vorbeşte de cele mai multe ori în numele Ucenicilor. El este Apostolul care în ziua Pogorârii Duhului Sfânt ţine o înflăcărată cuvântare despre dumnezeirea lui Hristos şi despre învierea Lui şi cheamă pe cei care erau prezenţi acolo să se boteze în numele lui Hristos. Sfântul Apostol Petru a săvârşit minuni încă din timpul vieţii şi a botezat pe primul soldat roman, sutaşul Corneliu. El este un om prin care lucrează Duhul Sfânt, prin care Hristos îşi arată puterea Sa, este un slujitor al Evangheliei şi un om de acţiune. Cartea «Faptele Apostolilor» a reţinut opt cuvântări ale Sfântului Petru şi de la el au rămas două epistole soborniceşti care-i îndeamnă pe creştini la credinţă puternică şi viaţă sfântă.
Sfântul Apostol Pavel este un om erudit, învăţat şi un teolog. Deşi nu făcea parte din cei doisprezece Apostoli pe care i-a chemat Hristos, fiind pe pământ, el devine un Apostol iubit după ce viaţa lui se schimbă în chip minunat pe drumul Damascului. Acest al treisprezecelea Apostol devine cel mai harnic misionar dintre toţi Apostolii. El nu este chemat de Hristos Cel de pe pământ. El nu l-a întâlnit niciodată pe Mântuitorul în trup, ci el este chemat de Hristos Cel înălţat la ceruri. Astfel, Sfântul Apostol Pavel se adaugă la ceilalţi Apostoli şi nu este cu nimic mai prejos de ei. Vedem aici libertatea lui Hristos de a avea doisprezece Apostoli şi apoi încă unul. Prin aceasta Dumnezeu depăşeşte propriul Său plan de mântuire a oamenilor. Sfântul Apostol Pavel a întreprins trei călătorii misionare mari, în care a predicat Evanghelia în mai multe localităţi şi cetăţi“.
În continuare, Patriarhul Bisericii noastre a precizat că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi-au arătat dragostea lor faţă de Mântuitorul Iisus Hristos prin vieţile lor şi L-au mărturisit ca fiind Dumnezeul cel adevărat. „Sfântul Apostol Petru la întrebarea Mântuitorului: «Dar voi cine spuneţi că sunt?», în numele tuturor Apostolilor a răspuns: «Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu!». A văzut un om şi a mărturisit pe Dumnezeu. A văzut un om în trup şi a mărturisit pe Dumnezeu cel fără de trup, care S-a întrupat din iubire faţă de oameni. Pentru această mărturisire a dumnezeirii, Hristos îl fericeşte şi îi spune: «Fericit eşti, Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu Cel din ceruri. Şi Eu îţi zic ţie că tu eşti Petru şi pe această piatră (a mărturisirii credinţei) voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui». Sfântul Apostol Pavel, şi el, de asemenea, mărturiseşte pe Hristos prin cuvinte care au intrat ca o cântare, ca un imn în tradiţia Bisericii noastre numit «Taina creştinătăţii». «Cu adevărat mare este taina dreptei credinţe. Dumnezeu S-a arătat în trup, S-a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri, s-a propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume, S-a înălţat întru slavă» (I Timotei 3, 16). Acest imn este o concentrare a mărturisirii dumnezeirii lui Hristos şi a tainei întrupării, de către Sfântul Apostol Pavel. Vedem aici că temelia credinţei pe care se zideşte Biserica lui Hristos este mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos“, a spus Preafericirea Sa.
La finalul cuvântului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe toţi credincioşii şi credincioasele care poartă numele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.