„Pe urmele Sfinţilor Români” la Parohia Mătăsari

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 13 Iunie 2015

Biserica Iancu Vechi – Mătăsari din Protopopiatul Sector 2 Capitală a găzduit joi, 11 iunie, vernisajul expoziţiei de desene şi colaje „Pe urmele Sfinţilor Români”, ediţia a II-a, program cultural religios-educativ derulat de parohie, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nr. 56 şi Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Bucureşti. În deschiderea manifestării, au fost premiaţi elevii care au obţinut rezultate deosebite la olimpiada de religie 2015 - etapa pe sector.

Tema din acest an a fost îSfântul Ioan Iacob Hozevitul”. Peste 200 de elevi din clasele V-VII de la Şcoala Gimnazială Nr. 56 şi Colegiul Economic „Virgil Madgearu” au participat la acest program cultural-religios care a avut două părţi. „Prima par­te a constat în prezentarea de că­tre preoţii Parohiei Iancu Vechi - Mătăsari a vieţii Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, timp de 15 minute bilunar, la orele de religie (aflate la dispoziţia profesorilor). În partea a doua, la orele de desen şi la cercul de pictură al parohiei, elevii participanţi au realizat lucrări de pictură şi grafică inspirate din viaţa Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, model de credinţă şi trăire ortodoxă. Expoziţia reprezintă etapa finală a Programului cultural religios-educativ «Pe urmele Sfinţilor Români», care a fost inclus în calendarul activităţilor educative regionale al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, precum şi în seria manifestărilor din anul 2015, proclamat de Sfântul Sinod ca «Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi» şi «Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii» în Patriarhia Română. Este deja o tradiţie ca atunci când are loc vernisajul expoziţiei «Pe urmele Sfinţilor Români» să se desfăşoare şi premierea olimpicilor la disciplina religie pe sectorul 2”, ne-a declarat pr. Constantin Stoica, parohul Bisericii Iancu Vechi – Mătăsari.

Toţi copiii premiaţi vor merge vara aceasta într-o tabără la Mănăstirea Caraiman din Buşteni, Prahova, cu sprijinul Protopopiatului Sector 2 Capitală. „Am gândit acest proiect referindu-ne mai ales la sfinţii de origine română. Programul a început de anul trecut, când a fost dedicat Sfinţilor Martiri Brâncoveni, iar în acest an a fost dedicat Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, deoarece se împlinesc 55 de ani de la trecerea sa la Domnul”, ne-a spus Aurora Ciachir, profesor metodist.