Pelerinaj al românilor din Banatul Sârbesc
Credincioși români din Banatul Sârbesc au participat în ajunul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci la tradiționalul pelerinaj de la Pârneaora, sau Srediștea Mică (Serbia), localitate situată la 12 km de orașul Vârșeț. În mijlocul credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, alături de părintele Florențiu Ianeș, paroh la Mărghita și administrator la Pârneaora, și alți preoți și credincioși de la parohiile Episcopiei Daciei Felix.
La finalul slujbei Vecerniei unită cu Litia, PS Părinte Episcop Siluan a spus că „prin Sfânta Cruce creștinul se așază în legătură directă cu Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, spre tămăduire sufletească și trupească, spre întărire în greutățile și încercările ce ne înconjoară, spre călăuzire duhovnicească și spre dobândirea vieții celei veșnice, prin credința creștină ortodoxă”, informează Biroul de presă al Episcopiei Daciei Felix. Sărbătoarea a continuat cu Taina Sfântului Maslu și slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.
Tradiția acestui pelerinaj și a slujbelor liturgice de la Pârneaora este legată de un izvor tămăduitor, unde a fost ctitorită și o mănăstire, localitatea fiind atestată documentar încă din anul 1355. Mănăstirea românească a funcționat aici până la sfârșitul secolului al XVIII-lea (în 1777), după care ea și-a încetat activitatea, fiind urmată de o parohie românească, biserica de zid actuală, în care au fost săvârșite sfintele slujbe, datând din anul 1878, pe locul bisericii mănăstirești. Pelerinajul și slujbele de priveghere de la Pârneaora au fost reluate din anul 1934, fiind un punct reprezentativ în viața credincioșilor români din Banatul Sârbesc, până în ziua de astăzi. De asemenea, un alt pelerinaj, legat de un izvor din țarină, a apărut și la românii din Seleuș, la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), pe când cel de la Pârneaora a rămas legat de Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie). De 10-15 ani, la Pârneaora a fost ridicată și o mănăstire ortodoxă sârbească de călugări, în stil bizantin. În această localitate, trăiesc astăzi circa 50 de români, ne-a transmis Biroul de presă.