Pelerinaj cu moaştele Sfântului Calinic la Câmpina

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 20 Feb 2019

În municipiul Câmpina din județul Prahova se desfăşoară în perioada 17-24 februarie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pelerinajul „O săptămână de rugăciune alături de Sfântul Calinic - ctitor de biserici câmpinene”. Racla cu un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica a ajuns duminică, 17 februarie, la biserica Parohiei „Sfântul Nicolae” din Câmpina, iar luni, 18 februarie, s-a aflat la Biserica „Sfânta Treime” din municipiu, ctitorie a sfântului.

Timp de o săptămână, credincioşii din municipiul Câmpina se pot închina la moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, în cadrul pelerinajului „O săptămână de rugăciune alături de Sfântul Calinic - ctitor de biserici câmpinene”. În această perioadă, racla adusă de la Mănăstirea Cernica va fi aşezată spre închinare în mai multe biserici din oraş. În prima zi a pelerinajului, moaştele sfântului au poposit la Parohia „Sfântul Nicolae”-Câmpina. În prezența părintelui protopop Grigore Melnic, a preoţilor Petru Moga şi Grigore Mește­roaie, precum şi a numeroşi credincioși, racla cu sfintele moaște și o icoană a sfântului au fost purtate într-o procesiune în jurul bisericii mari a parohiei, după care acestea au fost așezate în interiorul locașului de cult, în naos, spre a fi cinstite. În continuare, un sobor de slujitori a oficiat slujba Privegherii.

Moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica au fost aduse spre cinstire luni, 18 februarie 2019, la Parohia „Sfânta Treime” din Câmpina. Biserica Parohiei „Sfânta Treime” a fost ctitorită de însuși Sfântul Calinic, prin fiica sa duhovnicească Maria Bujoreanu, la anul 1828. „Sfântul a rânduit în acea vreme construirea unei case parohiale, a unui spital și a unei școli în care erau școliți copiii săraci ai vremii. Aceste construcții sunt prezente în jurul locașului de rugăciune și în prezent. Ieri, 19 februarie, la Biserica «Sfânta Treime» din Câmpina, un sobor de slujitori a oficiat Acatistul Sfântului Calinic de la Cernica, Sfânta Liturghie, iar la final slujba Parastasului. La Biserica «Sfânta Treime» există mărturii clare ale prezenței Sfântului Calinic, prin semnătura sa pe Liturghierul din 1833, prin picturi care-l atestă ctitor și duhovnic al Mariei Bujoreanu, prin obiecte de cult din vremea sa, dar mai ales prin rânduiala de ajutorare a săracilor, care se împlinește aici conform testamentului său”, a precizat pr. Răzvan George Topală, slujitor la Parohia „Sfânta Treime”-Câmpina. Ieri, moaştele sfântului au fost duse la o altă ctitorie de-a sa, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Câmpina.