Pelerinaj cu moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu în întreaga ţară
La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2014 drept An omagial euharistic şi An comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. În luna mai, cinstitele moaşte ale Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost scoase din gropniţa domnească a ctitoriei sale de la „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti şi aşezate în raclă nouă. Ulterior, în întreaga ţară au avut loc evenimente dedicate Domnitorului Martir, care, prin cinstitele sale moaşte, a binecuvântat poporul român dreptcredincios.
Prezenţa zecilor de mii de pelerini care au întâmpinat moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu purtate în pelerinaj în Bucureşti şi în întreaga ţară, în partea a doua a anului comemorativ, este o dovadă de netăgăduit a evlaviei pe care poporul român cel binecredincios o are pentru vrednicii săi conducători sfinţi. În Capitală, în Muntenia ce l-a ales Domnitor, în Transilvania ce-l cinstea ca nobil, în Oltenia ctitoriei sale de suflet, în Moldova cu care a avut atâtea legături de rudenie, oamenii l-au întâmpinat cu recunoştinţă, cerându-i mijlocirea înaintea Tronului Mântuitorului Iisus Hristos.
21 mai - procesiune istorică în Capitală
Moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu au fost purtate, în ziua prăznuirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, într-o procesiune istorică de la Catedrala Patriarhală până la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou. La eveniment a participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, sute de preoţi şi diaconi, monahi şi monahii, precum şi mulţime de credincioşi. Pelerinajul desfăşurat în Capitală a urmat traseul procesiunii de reînhumare a osemintelor voievodului martir din ziua de 21 mai 1934. Punctul de plecare a fost Catedrala Patriarhală, în amintirea momentului când şi-a început strălucita sa domnie - aici fiind uns domn în octombrie 1688.
9 iunie - sfinţirea ctitoriei brâncoveneşti de la Potlogi
Racla cu moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu de la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti a fost purtată luni, 9 iunie, într-un pelerinaj în localitatea Potlogi din judeţul Dâmboviţa, la biserica şi palatul ctitorite de domnitorul muntean. Tot luni, a fost sfinţită biserica Parohiei Potlogi, când peste 7.000 de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie şi s-au închinat sfintelor odoare. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, împreună cu Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
16 august - resfinţirea Bisericii „Sfântul Gheorghe“-Nou
Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou, singura ctitorie brâncovenească ce a dăinuit în Bucureşti, a îmbrăcat veşmânt de aleasă sărbătoare în ziua de 16 august, a pomenirii Sfinţilor Martiri Brâncoveni, cu prilejul sfinţirii noii picturi şi a binecuvântării lucrărilor de restaurare şi înfrumuseţare a locaşului de cult. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de 40 de ierarhi români şi străini, a săvârşit slujba de sfinţire a picturii în biserică, urmată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe un Altar de vară special amenajat în incinta ctitoriei brâncoveneşti de la kilometrul zero al României.
17 august - pelerinaj şi sfinţire la Reşedinţa domnească de la Mogoşoaia
Duminică, 17 august, ctitoriile brâncoveneşti de la Mogoşoaia au trăit splendoarea vremurilor de odinioară. Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu s-a întors, după trei veacuri, la Reşedinţa domnească din apropierea Capitalei, binecuvântând poporul dreptcredincios prin cinstitele sale moaşte. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Altarul de vară din incinta Centrului cultural „Palatele Brâncoveneşti“ de un sobor de ierarhi români. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit pictura şi a binecuvântat lucrările efectuate la biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe“ din Mogoşoaia, cunoscută în trecut drept „biserica din pajişte“.
20-22 septembrie - binecuvântare pentru credincioşii din Buzău şi Vrancea
Cel de-al treilea popas al pelerinajului brâncovenesc în Anul comemorativ 2014 a avut loc în perioada 20-22 septembrie, în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu au fost aduse la Buzău sâmbătă, 20 septembrie, de o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Buzăul în care Vodă Brâncoveanu s-a refugiat împreună cu familia la începutul anului 1690, participând la slujba de Bobotează de la episcopie, l-a întâmpinat, după trei veacuri, ca pe un sfânt şi suveran.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit în faţa Catedralei Arhiepiscopale o slujbă de mulţumire şi Polihroniul. Cu acest prilej a avut loc şi sfinţirea Palatului brâncovenesc din incinta Centrului eparhial din Buzău. Slujba a fost oficiată de Patriarhul României, înconjurat de soborul de arhierei. Palatul, care are pridvorul specific oricărei ctitorii brâncoveneşti, a fost restaurat şi înfrumuseţat în întregime la interior şi exterior. Luni, 22 septembrie, sfintele odoare s-au aflat la Mănăstirea Brazi din Vrancea, care a îmbrăcat haine de sărbătoare odată cu sfinţirea bisericii mari.
4-6 octombrie - prinos de cinstire în Ţara Făgăraşului
În perioada 4-6 octombrie, Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu s-a întors dincolo de munţi, în Transilvania, unde în timpul vieţii a primit titlul nobiliar de conte al Ungariei (1688) şi de principe al Sfântului Imperiu (1695). Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat o vizită canonică în Mitropolia Ardealului. Câteva sute de credincioşi au venit sâmbătă, 4 octombrie, la Biserica „Sfântul Nicolae“ din vechea cetate a Ţării Făgăraşului pentru a aduce prinos de cinstire Sfântului Martir şi pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu. Racla în care se păstrează moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu a fost adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. Delegaţia a fost întâmpinată de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Au fost prezenţi la sărbătoare protopopi, preoţi din parohiile Ţării Făgăraşului şi mulţimi de credincioşi.
Sâmbătă seara, racla cu cinstitele moaşte a fost întâmpinată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în faţa bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ de la Mănăstirea „Brâncoveanu“-Sâmbăta de Sus. După oficierea unui Te Deum, PF Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre importanţa ctitoriei brâncoveneşti de la Sâmbăta de Sus pentru trecutul şi prezentul credincioşilor ortodocşi din Transilvania.
Duminică, 5 octombrie, paşii pelerinilor transilvăneni s-au îndreptat către Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie la Altarul de vară de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un ales sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.
11-12 octombrie - Mănăstirea Hurezi şi-a întâmpinat ctitorul sfânt
Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu a revenit la ctitoria sa de suflet de la Mănăstirea Hurezi, din Arhiepiscopia Râmnicului, în perioada 11-12 octombrie. Evenimentele prilejuite de sfinţirea picturii bisericii mari şi a catapetesmei au debutat sâmbătă, 11 octombrie, când o delegaţie condusă de Patriarhul României a adus racla ce adăposteşte sfintele sale moaşte, de la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti. După ce racla cu sfintele moaşte a fost aşezată în faţa bisericii spre a fi cinstite de credincioşi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit o slujbă de Te Deum.
Pictura bisericii mari a Mănăstirii Hurezi, importantă ctitorie brâncovenească din anul 1693, a fost sfinţită duminică, 12 octombrie, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de 15 ierarhi. După slujba de sfinţire a picturii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa imaginilor dumnezeieşti din biserici şi a făcut o paralelă între restaurarea picturii din biserică şi restaurarea duhovnicească a omului prin Sfintele Taine. Duminică după-amiază a fost oficiată ceremonia de plecare a sfintelor moaşte. După rostirea unui icos din Acatistul Sfinţilor Brâncoveni şi a troparului, racla cu sfintele moaşte a fost purtată în procesiune în jurul bisericii mari a mănăstirii, după care a fost dusă la Iaşi, spre bucuria credincioşilor care s-au strâns din toată ţara la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
14 octombrie - pelerinaj la hramul Cuvioasei Parascheva de la Iaşi
Pentru a spori bucuria credincioşilor care participă la hramul Catedralei Mitropolitane, cu prilejul căruia se organizează unul dintre cele mai importante pelerinaje din ţara noastră, duminică, 12 octombrie, a fost adusă la Iaşi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti. Delegaţia condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a fost întâmpinată pe aeroportul din Iaşi de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
24-28 octombrie - hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Bucureşti
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a început vineri, 24 octombrie, cu Procesiunea „Calea Sfinţilor“, care s-a desfăşurat în centrul Capitalei. Ierarhi, clerici şi credincioşi au purtat în procesiune moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie şi ale Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, cărora li s-a adăugat ca binecuvântare specială icoana Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci adusă de la Ierusalim. Până pe 28 octombrie, sfintele relicve au fost depuse spre închinarea credincioşilor sub baldachinul special amenajat în apropierea Catedralei Patriarhale.
7-9 noiembrie - Domnitorul Martir, cinstit la Deva şi Petroşani
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat, în perioada 7-9 noiembrie, o vizită canonică în Episcopia Devei şi Hunedoarei. 11 ierarhi şi numeroşi preoţi şi credincioşi hunedoreni l-au întâmpinat pe Patriarhul României la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Deva. Preafericirea Sa, împreună cu clerul şi credincioşii, au întâmpinat în faţa Catedralei Episcopale cinstitele moaşte ale Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, aduse de la Bucureşti de către delegaţia condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
În a doua zi a vizitei canonice, racla cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a fost dusă la biserica cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din cartierul Micro 15 al municipiului Deva. Această biserică nouă a fost târnosită sâmbătă, 8 noiembrie, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de 17 ierarhi, preoţi şi diaconi. După slujba de târnosire, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Patriarhul României, înconjurat de soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi, pe podiumul amenajat lângă locaşul de cult.
Duminică, 9 noiembrie, racla cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a fost dusă în pelerinaj de la biserica cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din cartierul Micro 15 al municipiului Deva la Biserica „Sfânta Treime“ din Petroşani.
26-27 noiembrie - Moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Evenimentele dedicate cinstirii Sfântului Apostol Andrei în Arhiepiscopia Dunării de Jos au început miercuri, 26 noiembrie, prin procesiunea cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Racla cu sfintele moaşte, adusă în Galaţi de o delegaţie condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a fost întâmpinată cu onoruri militare în faţa Universităţii „Dunărea de Jos“ din municipiu. Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a condus tradiţionala procesiune ce a purtat racla cu sfintele odoare pe străzile oraşului până la Catedrala Arhiepiscopală. În catedrală au fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjuraţi de un ales sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la întemeierea Eparhiei Dunării de Jos şi al sărbătorilor dedicate Sfântului Apostol Andrei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a târnosit joi, 27 noiembrie, capela cu hramurile „Întâmpinarea Domnului“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din cadrul fostului Palat episcopal din Galaţi, actualul Muzeu al Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Întâistătătorul Bisericii noastre a binecuvântat şi a inaugurat apoi noul muzeu eparhial. Cinstitele moaşte ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu au rămas la Galaţi până în data de 1 Decembrie, sărbătoarea naţională a României.