Pelerinaj de tradiţie în cartierul bucureştean Titan
În perioada 19-26 septembrie, la biserica parohiei cu hramurile „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare“, „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii“ din cartierul Titan, Protopopiatul III Capitală, se află spre cinstire moaştele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii. De reîntâlnirea cu acest sfânt cuvios se bucură numeroşi credincioşi bucureşteni care nu au posibilitatea de a ajunge la schitul vâlcean Iezer.
De opt ani, parohia bucureşteană „Sfântul Antonie cel Mare“ - Titan aduce la finalul lunii septembrie, spre bucuria şi binecuvântarea credincioşilor, dar şi spre amintirea târnosirii bisericii de lemn în ziua de 26 septembrie 2004 moaştele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii. „În acest an, prin intermediul Agenţiei de pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române, am fost însoţiţi de 70 de credincioşi ai parohiei noastre ca să aducem, de la Schitul Iezer din Arhiepiscopia Râmnicului, moaştele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii. Cu acest prilej, joi, 19 septembrie, am fost în pelerinaj şi la Schitul Ostrov şi la mănăstirile Cozia şi Turnu, iar apoi am ajuns la Schitul Iezer. După săvârşirea Acatistului Sfântului Cuvios Antonie şi a procesiunii până la poarta mănăstirii, ne-am urcat în autocare şi am pornit spre Bucureşti. Din ziua sosirii raclei cu sfintele moaşte la biserica parohiei noastre au fost săvârşite sfinte slujbe, atât cele rânduite în fiecare zi, dar şi slujbe speciale: vineri seara, de la ora 22:00 până spre ora 2:00 dimineaţa, au fost săvârşite Taina Sfântului Maslu, Acatistul Sfântului Cuvios Antonie şi Sfânta Liturghie. De asemenea, duminică, 22 septembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor numeros de preoţi, din care au făcut parte părinţii Nicodim şi Tit de la mănăstirea prahoveană Crasna, pr. Sebastian Gabor, inspector eparhial la Sectorul bunuri imobile bisericeşti al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi pr. Petru Buburuz, fost protopop în Chişinău, venit la sărbătoarea parohiei noastre cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel“, a precizat pr. Marius Fănel Suiugan, slujitor la biserica Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare“ - Titan.
Racla cu sfintele moaşte ale Cuviosului Antonie va rămâne spre închinare până joi, 26 septembrie. În fiecare zi este săvârşită Sfânta Liturghie, iar seara, Vecernia cu Litia; doar astăzi, de la ora 17:00, este oficiată Taina Sfântului Maslu.
„Oricât de supăraţi, de amărâţi şi de necăjiţi am fi, aici te linişteşti“
Prezenţa moaştelor Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, al doilea ocrotitor al parohiei, este pentru credincioşii bucureşteni şi din împrejurimi o mare binecuvântare, întrucât nu toţi credincioşii au posibilitatea de a ajunge la Schitul Iezer. „Un an am aşteptat pentru a ajunge din nou la Sfântul Antonie ca să mă rog pentru sănătatea, liniştea şi pacea copiilor mei şi a tuturor oamenilor din ţara asta. Pentru mine nu prea m-am rugat, ci doar să mă ierte de păcate, căci ştie Dumnezeu de ceea ce am nevoie, şi I-am mulţumit din toată inima lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a dat până acum şi pentru că am reuşit să ajung până aici, că nu ştii la 75 de ani ce se poate întâmpla“, a mărturisit o credincioasă a parohiei.
„La Sfântul Cuvios Antonie am mai fost, dar acum câţiva ani. Mi-a spus o vecină şi am vrut să vin neapărat, fiindcă atunci când ajungi la sfintele moaşte apare o stare de fericire, de mulţumire. Oricât de supăraţi, de amărâţi şi de necăjiţi am fi, aici te linişteşti“, a spus cu lacrimi în ochi Camelia, o altă credincioasă a parohiei.
După reîntoarcerea sfintelor moaşte în Arhiepiscopia Râmnicului, viaţa parohiei se întoarce la cele cotidiene. Astfel, în parteneriat cu Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa“, Parohia „Sfântul Antonie cel Mare“ - Titan oferă pentru pensionarii din parohie 300 de analize gratuite. Împărţiţi în grupe de câte 40 de persoane în fiecare zi, pensionarii cu posibilităţi financiare reduse din parohie vor beneficia de analize pentru depistarea diabetului, pentru controlul sângelui ş.a.