Pelerinaj în Maramureș pentru tineri din Parohia Reghin-Iernuțeni

Un articol de: Pr. Claudiu-Dorin Chiorean - 26 August 2021

Parohia Reghin-Iernuțeni din Protopopiatul Reghin a organizat un pelerinaj la mai multe obiective din Maramureș. Activitatea a avut loc în perioada 20-21 august 2021, cu sprijinul Asociației cultural-educaționale Iernuțeni și al Centrului cultural-catehetic „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”.

Pelerinajul în Maramureş s-a adresat tinerilor din grupul de cateheză al Parohiei Reghin-Iernu­țeni care s-au implicat în proiectele organizate în cursul acestui an. Pelerinajul a început cu vizitarea Mănăstirii „Soborul Sfinților 12 Apostoli” din Bârsana, situată pe Valea Izei. Acolo, tinerii au luat parte la o cateheză despre bisericile de lemn din Maramureș.

Cu prilejul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor” în Patriarhia Română, tinerii au vizitat Săpânța, cunoscută prin cimitirul din localitate - Cimitirul vesel, operă a meșterului Stan Pătraș.

În continuarea pelerinajului, tinerii s-au îndreptat spre Mănăstirea Săpânța-Peri a cărei biserică este construită după modelul celor maramureşene şi care este considerată a fi cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

Mai departe, tinerii s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului `Pantanassa~ care se găsește la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Petrova. De asemenea, tinerii pelerini au aflat date despre istoricul aşezământului monahal de la părinții călugări.

Spre seară, tinerii au poposit la Mănăstirea Moisei, cu hramul „Ador­mirea Maicii Domnului”. A doua zi, grupul de tineri, alături de coordonatorii lor, au plecat în dru­me­ție, din stațiunea Borșa, cu telescau­nul, până la Cascada Cailor de pe versantul nordic al Munților Rodnei.

A urmat un popas la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Prislop, cu hramul „Schimbarea la Faţă”, situată la o înălţime de 1.413 metri, în vârful Pasului Prislop. Spre finalul călătoriei, tinerii au fost primiți de obştea de maici de la Mănăstirea Piatra Fântânele, lăcaş de cult cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

În cadrul pelerinajului, tinerii participanţi au avut posibilitatea de a se cunoaşte mai bine și de a con­știentiza moștenirea culturală și bogăția tradițiilor specifice Maramu­reșului.