Pelerinaj închinat Sfântului Ierarh Nifon la Târgovişte
Cu prilejul împlinirii a cinci ani de la momentul aducerii şi aşezării pentru totdeauna a moaştelor Sfântului Ierarh Nifon, în Catedrala din Târgovişte, în zilele de 10 şi 11 august 2014, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, în Arhiepiscopia Târgoviştei vor avea loc o serie de manifestări duhovniceşti şi culturale, care se vor desfăşura după următorul program:
Duminică, 10 august, la ora 17:00, după slujba Vecerniei, la Catedrala din Târgovişte, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon va acorda diplome speciale celor 8 elevi premiaţi la Olimpiada de religie, faza judeţeană. De la ora 18.00, se va desfăşura „Pelerinajul tinerilor“, la care vor participa aproximativ 2.000 de tineri din comitetele parohiale de tineret din oraş şi împrejurimi, elevi ai şcolilor târgoviştene, membri ASCOR, studenţi teologi, elevi seminarişti, dar şi tineri şi credincioşi din oraş. Procesiunea cu racla moaştelor Sfântului Ierarh Nifon va fi condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, va începe din faţa Catedralei e-parhiale şi va avea drept itinerar centrul istoric al Târgoviştei, vechea cetate de scaun a Ţării Româneşti. Pe parcursul procesiunii vor fi făcute două opriri simbolice: prima, la statuia Sfinţilor Martiri Brâncoveni din faţa primăriei oraşului, întrucât anul acesta comemorăm, în chip omagial, jertfa lor, la trei veacuri de la trecerea lor în veşnicie, şi cea de a doua la Mănăstirea Stelea, important reper spiritual şi cultural târgoviştean, ctitorie a voievodului Vasile Lupu, semn de împăcare cu voievodul Matei Basarab. Pelerinajul se va încheia la Catedrala eparhială, unde Înaltpreasfinţia Sa va oferi un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, iar racla cu moaştele Sfântului Ierarh Nifon va fi aşezată spre închinare în faţa acestui sfânt locaş.
În ziua de luni, 11 august, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon, de la ora 7:00, racla cu moaştele sfântului ierarh va fi scoasă în faţa catedralei şi va fi oficiată Utrenia sărbătorii. În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon va oficia Sfânta Liturghie, în-conjurat de un sobor de ierarhi invitaţi, preoţi şi diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Nifon va rosti un cuvânt de învăţătură. Cu această ocazie va fi lansat volumul dedicat Sfinţilor Martiri Brâncoveni, recent tipărit de către editura eparhială, şi vor fi premiaţi 15 elevi dâmboviţeni care au obţinut premii la concursurile şi olimpiadele din timpul anului şcolar, în diferite domenii de studiu.
La pelerinaj sunt aşteptaţi să participe peste 20.000 de credincioşi din eparhie, din eparhiile învecinate şi din ţară, autorităţi locale, judeţene şi municipale, dar şi personalităţi ale vieţii culturale publice. Închinarea pelerinilor la racla cu sfintele moaşte va continua pe tot cursul zilei, până seara târziu. Aşa cum spunea Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, în Scrisoarea pastorală adresată cu această ocazie clericilor şi credincioşilor din Arhiepiscopia Târgoviştei: „Cultul Sfântului Ierarh Nifon se bucură de o mare evlavie, atât printre credincioşii din eparhia noastră, cât şi printre cei din eparhiile învecinate şi întreaga ţară, căci marele ierarh este un model actual de sfinţenie şi moralitate”. De asemenea, „importanţa Sfântului Ierarh Nifon este copleşitoare pentru Biserica noastră, căci alături de marea reorganizare bisericească, profunda înnoire morală şi marele avânt al misiunii bisericeşti, unul din cele mai importante daruri făcute nouă, peste timp, este şi fiul său duhovnicesc, Sfântul Voievod Neagoe Basarab, cel care, datorită îndrumării sale spirituale şi culturale, a devenit model desăvârşit de conducător creştin. Acest pelerinaj al încrederii în puterea lui Dumnezeu, Cel ce pururea odihneşte întru sfinţii Săi, a devenit un simbol al eparhiei noastre, o marcă duhovnicească, care an de an ca-pătă şi mai mare amploare şi intensitate, ca semn de lumină şi speranţă şi ca manifestare publică a credinţei în atotmilostenia Părintelui Ceresc“.
Reamintim că în urmă cu cinci ani, în data de 26 septembrie 2009, cu ocazia proclamării locale a canonizării Sfântului Voievod Neagoe Basarab şi a lansării ediţiei jubiliare a Octoihului lui Macarie, moaştele Sfântului Ierarh Nifon au fost aşezate în Catedrala din Târgovişte pentru totdeauna, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a unor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a unor personalităţi de seamă ale vieţii publice, ştiinţifice şi culturale, româneşti şi a peste 18.000 de credincioşi. Ele au fost aduse de la Mănăstirea Dionisiu de la Muntele Athos şi de la Catedrala din Craiova, ca podoabă duhovnicească a credincioşilor de aici, unde sfântul a îndrumat, a învăţat, a mustrat şi a sfătuit poporul lui Dumnezeu.
Valoros reper duhovnicesc, moral, social şi cultural, Sfântul Ierarh Nifon este primul sfânt canonizat pe teritoriul ţării noastre, dar şi marele înnoitor şi reorganizator al Bisericii muntene, cel care a pus bazele impresionantei înfloriri a vieţii bisericeşti de mai târziu. Figura hotărâtă, luminoasă şi înţeleaptă, exemplul moral riguros, ampla cultură duhovnicească, viaţa curată şi pilduitoare, dar şi prestigioasa sa activitate de îndru-mare a poporului lui Dumnezeu, de aici, de la Târgovişte, şi-au pus definitiv amprenta asupra vieţii bisericeşti româneşti a timpului său, dar şi peste secole.