Pelerinaj la crucea de pe Muntele Mic din Caraș-Severin

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 17 Septembrie 2020

Anul acesta s-a desfășurat cea de-a 15-a ediție a pelerinajului organizat de Episcopia Caransebeșului în ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, la crucea-monument de pe Muntele Mic, județul Caraș-Severin.

Luni, 14 septembrie, la orele dimineții, credincioșii și clericii au pornit în procesiune de la troiță până la crucea-monument de pe Muntele Mic construită spre cinstirea memoriei eroilor bănățeni căzuți în luptă pentru făurirea idealului poporului român, Marea Unire. La procesiune a fost adusă și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ce se află la Parohia Măru și care în acest an împlinește 500 de ani de când a fost pictată în Muntele Athos.

La pelerinaj au participat alături de Prea­sfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caran­sebeșului, preoți și diaconi, autorități județene și locale, oficialități civile și militare, precum și militarii de la Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara.

La baza crucii, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caran­sebeșului, alături de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, a fost săvâr­șită o slujbă de pomenire a eroilor bănățeni și a ctitorilor care au înălțat crucea de pe Muntele Mic.

„Această cruce de pe Muntele Mic a fost înălțată în primul rând pentru comemorarea și pomenirea făuritorilor Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Clerul și poporul din Țara Banatului și-au dorit din toată inima unirea cu patria-mamă, de aceea intelectualitatea din Timi­șoara, din Caransebeș și din tot Banatul, în perioada interbelică, a considerat că aici pe această înălțime sfântă trebuie să se ridice o cruce-monument în memoria tuturor ostașilor, eroilor și martirilor neamului nostru românesc, care s-au jertfit pentru unitate și libertate. Această cruce este un prinos de recunoștință adus lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra clerului și poporului din Banatul istoric”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. 

După momentul de rugăciune, au fost depuse coroane la baza crucii-monument, iar militarii Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara s-au retras în acordurile fanfarei.

Crucea de pe Muntele Mic este un monument comemorativ al eroilor bănățeni ridicat în anul 1936 și refăcut în perioada anilor 2001-2004. Ea se află la altitudinea de 1.670 metri și este structurată din oțel laminat, având o înălțime de 27 metri.