Pelerinaj la mănăstirile din Serbia
Centrul de pelerinaje "Partoş" al Mitropoliei Banatului propune credincioşilor timişoreni în perioada 10-12 august un pelerinaj de suflet la mai multe mănăstiri din cuprinsul Serbiei.
Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Centrul de pelerinaje "Partoş" organizează lunar o serie de pelerinaje la cele mai reprezentative mănăstiri ortodoxe, atât din cadrul Patriarhiei Române, cât şi din afara ţării. Programul propus credincioşilor bănăţeni pentru luna august cuprinde un circuit la peste 10 obiective religioase din cuprinsul Serbiei. Dintre acestea fac parte mănăstirile Celije, Lelic, Mileseva, Zica, Ljubostina, Ravanica, Masija, Ostrog, Cetinje, Sopociani şi Studenica. Traseul pelerinajului este următorul: Timişoara - Moraviţa - Valjevo - Mănăstirea Celije - Mănăstirea Lelic - Mănăstirea Mileseva - Mănăstirea Zica - Mănăstirea Ljubostina - Mănăstirea Ravanica - Mănăstirea Masija - Mănăstirea Ostrog - Mănăstirea Cetinje - Mănăstirea Sopociani - Mănăstirea Studenica - Smederevo - Vrsac - Timişoara.
Mănăstirile sârbeşti, comori ale Ortodoxiei
Una dintre cele mai renumite şi minunate mănăstiri ortodoxe din Muntenegru, dar şi din lume, vizitată în cadrul pelerinajului este Mănăstirea Ostrog. Aceasta este situată la o altitudine de 2.000 de metri, într-un ţinut stâncos, între oraşele Danilovgrad şi Niksic. Aşezată pe peretele abrupt al stâncii Ostroska Greda, mănăstirea este închinată Sfântului Ierarh Vasile, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai sârbilor, care a sihăstrit în peşterile de pe muntele Ostrog. Mănăstirea a fost întemeiată de către Ierarhul Vasile, mitropolit de Zahumlje şi Herzegovina, în secolul al XVII-lea. Acesta a murit la mănăstire, în anul 1671, iar la câţiva ani după aceea a şi fost canonizat de către Biserică şi numit Făcător-de-minuni. Trupul acestuia este păstrat într-o raclă frumos împodobită, în bisericuţa din peşteră, închinată Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Pe platoul din vârful muntelui sunt doar trei capele mici, săpate în stâncă, pe locul fostelor peşteri şi câteva încăperi în care pot fi găzduiţi câţiva pelerini. În capela minusculă în care este adăpostit trupul Sfântului Vasile de Ostrog se ţin slujbe doar la marile sărbători din an şi în zilele de pomenire ale sfântului. Aspectul actual al mănăstirii i-a fost dat acesteia între anii 1923-1926, după ce un incendiu distrusese aproape în întregime complexul monahal de pe stâncă.
O altă mănăstire reprezentativă este Mănăstirea Studenica, situată la 40 km de oraşul Kraljevo, închinată Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Aceasta este considerată a fi biserica-mamă a lăcaşurilor de cult din întreaga Serbie, datorită rolului covârşitor pe care îl ocupă în viaţa şi istoria Bisericii Ortodoxe Sârbe. Mănăstirea a fost construită în secolul al XII-lea în timpul dinastiei lui Ştefan Nemanja. Sub purtarea de grijă a lui Sava, cel de-al treilea fiu al lui Ştefan Nemanja, Mănăstirea Studenica a devenit centrul politic, cultural şi spiritual al întregii Serbii medievale. Mănăstirea s-a bucurat de o permanentă grijă din partea membrilor dinastiei Nemanja. Regele Radoslav a adăugat bisericii un foarte frumos nartex în anul 1235, iar regele Milutin a ridicat în incinta mănăstirii o mică, dar frumoasă biserică închinată Sfinţilor Ioachim şi Ana. Mănăstirea Studenica este cunoscută totodată prin frescele sale din secolele XIII şi XIV, definitorii pentru arta bizantină macedoneană din acea perioadă. După prăbuşirea ultimului stat sârb medieval, în anul 1459, turcii au atacat mănăstirea în nenumărate rânduri.
Pe la începutul secolului XVII, mănăstirea a fost avariată de un incendiu şi un seism, iar documentele istorice şi o parte însemnată a patrimoniului artistic au fost distruse şi pierdute pentru totdeauna.
Mănăstirea Celije, un vechi aşezământ monahal ortodox din Serbia, reprezintă un alt popas. Aici a vieţuit Sfântul Iustin Popovici, unul dintre cei mai mari teologi ortodocşi ai secolului XX, cât şi unul dintre întemeietorii Societăţii Sârbeşti de Filosofie. Un alt centru de spiritualitate ortodoxă important, vizitat în cadrul pelerinajului îl reprezintă Mănăstirea Lelic, unde se află moaştele Sfântului Nicolae Velimirovici, episcopul Ohridei şi Jicei, un sfânt relativ nou, mult iubit şi cinstit în întreaga lume ortodoxă. Biserica Mănăstirii Lelic a fost construită în anul 1929, de către Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici, iar în prezent adăposteşte racla cu sfintele sale moaşte. De-a lungul pelerinajului, credincioşii vor fi însoţiţi de un preot delegat din Arhiepiscopia Timişoarei, care le va asigura asistenţă spirituală şi îi va familiariza cu locurile, mănăstirile şi celelalte obiective.
Credincioşii care doresc să participe la pelerinajul organizat de Mitropolia Banatului se pot adresa pentru mai multe informaţii la sediul de la Centrul eparhial din Timişoara, de pe strada C.D. Loga nr. 7, precum şi la următoarele adrese de contact: tel. 0754049760 sau e-mail: office.partos@yahoo.com.