Pelerinaj și slujire arhierească în orașul Ploiești

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 10 Aprilie 2023

Tradiționalul pelerinaj de Florii s-a desfășurat sâmbătă, 8 aprilie, și pe străzile din municipiul Ploiești. Evenimentul a început cu slujba Vecerniei săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Bucureștilor, în Biserica „Sfântul Gheorghe”-Vechi din oraș. Duminică, în ziua praznicului, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica Domnească, cel mai vechi lăcaș de rugăciune din Ploiești.

Punctul de plecare al pelerinajului a fost Biserica „Sfântul Gheorghe”-Vechi din Ploiești, după ce Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfințit stâlpările care au fost dăruite pelerinilor, urmând traseul bulevardul Indepen­denței - Palatul Administrativ - Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”. Pelerinii și clericii veniți din toate protopopiatele din județul Prahova au înaintat apoi pe bulevardul Republicii până la Biserica „Sfântul Vasile”, informează TRINITAS TV.

A doua zi, de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, ierarhul s-a aflat în mijlocul credincioșilor Bisericii Domnești din Ploiești, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, păstorită de părintele paroh Augustin Ioan Pârlea. Aici a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidențiat modul în care a fost primit Mântuitorul la intrarea în cetatea Ierusalimului și a explicat de ce Hristos a acceptat această întâmpinare triumfală: „Biserica întâmpină acest mare praznic cu negrăită bucurie, ca a ucenicilor care L-au însoțit pe Domnul, dar și a mulțimii care a ieșit ca niciodată întâmpinându-L pe Cel care nu era doar un erou care cucerise o bătălie sau se afirmase, ci care era Dumnezeu făcut om și care mergea să pătimească pentru nemărginita Lui iubire manifestată față de omul căzut în păcat. Acest ultim drum pământesc al Domnului către Ierusalim a fost întâmpinat cu negrăită bucurie și cinstire. Dacă altădată Mântuitorul a refuzat dintru început cinstirea oferită de alții, îndemnându-i să nu spună nimic despre cele ce văzuseră sau auziseră, de această dată a primit tocmai pentru a le arăta ucenicilor că El, Domnul slavei, Se pregătește să moară și apoi să învieze pentru a intra în slava Sa”.

La Sfânta Liturghie au participat mai mulți preoți pensionari din cuprinsul orașului și din împrejurimi.

La final, ierarhul a binecuvântat ramurile de salcie, care au fost oferite apoi credincioșilor prezenți la slujbă.