Pelerinaje de Florii în județul Prahova

Un articol de: Ioan Bușagă - 03 Aprilie 2018

Protoieriile Ploiești Sud, Ploiești Nord, Câmpina, Urlați și Vălenii de Munte ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, din județul Prahova, au organizat sâmbătă, 31 martie, tradiționalul pelerinaj de Florii. La finalul pelerinajului, au fost rostite rugăciuni de sfințire a icoanelor și de binecuvântare a pelerinilor.

Clerici și credincioși din protoieriile Plo­iești Sud și Ploiești Nord au organizat în ajunul praznicului Floriilor tradiționalul pelerinaj. Evenimentul a fost precedat de slujba Vecerniei, săvârșită la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Vechi din municipiul Ploiești. De la acest locaș de cult, clericii și credin­cioșii din Ploiești au mers pe traseul Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” – Biserica „Sfântul Ioan” – Biserica „Sfântul Vasile”. La finalul procesiunii, la biserica Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” a avut loc un concert de muzică bizantină, specifică perioadei Postului Mare, susținut de corul de teologi ai protoieriilor Ploiești Sud și Ploiești Nord, dirijat de părintele Dumitru Toma.
În orașul Câmpina, clerici și credincioși din parohiile și mănăstirile Protopopiatului Câmpina au participat la tradi­ționalul pelerinaj de Florii. Astfel, după săvârșirea Vecerniei în biserica Parohiei „Sfânta Treime”, procesiunea s-a desfășurat pe străzi din orașul prahovean până la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”.

În Protopopiatul Urlați, pelerinajul de Florii s-a desfășurat în două localități, Urlați și Mizil. La Urlați, după săvârșirea Vecerniei și Litiei în biserica Parohiei „Sfinții Voievozi”, procesiunea cu icoana Intrării Domnului în Ierusalim a avut loc pe mai multe străzi, încheindu-se la Biserica „Sfinții Voievozi”. La Mizil, pelerinajul a început la biserica Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, unde a fost săvârșită Vecernia, și a continuat apoi spre Biserica „Sfinții Ioachim și Ana” și Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, unde au fost rostite rugăciunile de sfințire a icoanei praznicare și a iconițelor, dar și de binecuvântare a pelerinilor.   

În Protopopiatul Vălenii de Munte, pelerinajul de Florii a început la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Mănăstirea, unde a fost săvârșită slujba Vecerniei. De la acest locaș de cult, procesiunea s-a desfășurat pe mai multe străzi. La finalul pelerinajului, în Biserica Mănăstirea au fost premiați copiii și preoții implicați  în cadrul Concursului naţional cultural-artistic „Unirea: libertate şi unitate”.