Pelerinajul de Florii în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Sâmbătă, 16 aprilie, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci, precum şi în alte localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a desfăşurat tradiţionalul pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.
Anul acesta pelerinajul în Eparhia Dunării de Jos a început la Brăila, unde, preoţii şi credincioşii de la bisericile din oraş s-au întâlnit la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Alaiul format din copii, tineri, profesori şi credincioşi au pornit în procesiune pe Calea Călăraşilor spre Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiu. Aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a întâmpinat mulţimea pelerinilor şi, împreună cu soborul de preoți participanți la pelerinaj, a sfinţit icoana Intrării Domnului în Ierusalim şi a oficiat slujba de binecuvântare a stâlpărilor, după care a stropit pe toţi credincioşii prezenţi cu agheasmă.
La final, chiriarhului Dunării de Jos a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat importanţa manifestării credinţei noastre şi prin participarea la astfel de manifestări paşnice şi înălţătoare, dar mai ales prin dragostea arătată faţă de semenii noşti aflaţi în nevoi şi în neputinţe.
Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a premiat elevii calificaţi la etapa naţională a Concursului interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească“ şi pe cei calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie.
Ierarhul locului i-a binecuvântat pe elevii câştigători şi le-a oferit diplome şi daruri.
În continuare, în oraşul de reşedinţă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, foarte mulţi gălăţeni, de la copii şi tineri, unii purtând autenticul port popular al zonei, până la vârstnici sau chiar persoane cu dizabilităţi, s-au adunat în faţa Bisericii „Vovidenia“ pentru a participa la tradiţionala procesiune de Florii.
Calea Domnească a prins viaţă prin şirul nesfârşit de preoţi şi pelerini care s-au îndreptat spre Catedrala Arhiepiscopală, intonând troparul sărbătorii şi alte cântări specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.
Pe esplanada Catedralei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a sfinţit icoana Intrării Domnului în Ierusalim, a săvârşit slujba de binecuvântare a stâlpărilor şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a mulţumit lui Dumnezeu, preoţimii şi bunilor credincioşi din cele două judeţe ale eparhiei pentru numărul mare de participanţi la pelerinajul care a adus Ierusalimul ceresc nu numai în biserici şi pe străzi, dar şi în sufletele şi în casele noastre.
Participarea tinerilor, a elevilor din şcolile şi liceele Arhiepiscopiei Dunării de Jos, alături de părinţii lor, de cadrele didactice şi slujitorii Sfintelor Altare reprezintă, înainte de toate, un semn de speranţă şi o manifestare plenară a dragostei creştine în interiorul Bisericii.
Programul liturgic a continuat cu premierea elevilor olimpici din judeţul Galaţi şi cu slujba Privegherii.
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, pelerinajul s-a desfăşurat şi în alte centre, precum cele din localităţile Tecuci, Târgu Bujor, Corod, Matca, Lieşti-Buceşti-Şerbăneşti, Bereşti, Pechea, Tudor Vladimirescu, Nicoreşti, Toflea, Însurăţei, Făurei şi Ianca.