Pelerinajul tinerilor clujeni la mănăstirile sălăjene

Data: 03 Martie 2015

Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj a organizat un pelerinaj la mănăstirile din judeţul Sălaj, la care au luat parte 55 de tineri cu vârste între 14 şi 35 de ani, majoritatea dintre ei fiind membri ai grupurilor parohiale de tineret clujene. Pelerinii au fost însoţiţi de pr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Cluj-Napoca, şi Radu Copil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj.

Pelerinii au pornit, vineri, 27 februarie, spre Mănăstirea Strâmba, unde au rămas peste noapte. Aici, după cină, tinerii au avut parte, până târziu în noapte, de un dialog duhovnicesc cu stareţul Grighentie Oţelea. Dimineaţa devreme, tinerii au participat la Sfânta Liturghie şi la slujba pentru cei adormiţi, apoi, după micul dejun, au vizitat mănăstirea şi s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus „Dulcea Sărutare“, pictată de preotul Luca din Iclod. Grupul s-a îndreptat, apoi, spre celelalte obiective ale pelerinajului nostru, nu înainte de a primi câte o carte în dar cu istoricul mănăstirii.

La mănăstirea Bic, stareţa Marina Lupou le-a oferit oaspeţilor un veritabil ospăţ duhovnicesc, dar şi culinar, după cum a remarcat Radu Copil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj şi inspector de tineret la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

„Maica stareţă ne-a povestit pe îndelete despre strădaniile ridicării aşezământului monahal şi experienţele personale cu părintele Arsenie Boca. După un prânz bogat, ne-am închinat în bisericuţa de lemn de la anul 1700 la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi am pornit spre următoarea mănăstire.

La mănăstirea Bobota, ne-am închinat la moaştele şi odoarele mănăstirii, fiind primiţi de părintele stareţ Mina Pletosu cu multă căldură sufletească. Am avut prilejul să vizităm şi muzeul mănăstirii «Sfântul Mitropolit Andrei Şaguna», cu multe obiecte şi costume populare din cultura locală. Părintele stareţ ne-a petrecut cu pancove făcute special pentru tinerii pelerini, urându-ne să revenim cât mai curând la Bobota“, a spus Radu Copil.

Ultimul obiectiv, pe drumul de întoarcere, a fost mănăstirea Voievodeni. Aici, stareţul Ghelasie Spătăcean a vorbit tinerilor despre istoricul mănăstirii şi bucuria de a ridica o biserică pentru Dumnezeu. Tinerii s-au bucurat de ospitalitatea acestuia, părintele pregătind o cină pentru pelerinii care i-au călcat pragul mănăstirii.

Pe drumul de întoarcere, tinerii au încercat să desluşească semnificaţiile unui citat religios şi să participe la un concurs de cunoştinţe religioase. Fiecare pelerin a primit în dar câte o carte duhovnicească din partea Asociaţiei pe care va trebui să o citească până la următorului pelerinaj, aflat în acest an la ediţia a V-a şi intitulat „Pelerinajul Tinerilor pe Jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula, care va avea loc pe 28 martie, a mai menţionat Radu Copil.