Pelerini bucureşteni în lavrele Vâlcii
Un grup de 70 de enoriaşi ai Bisericii Parcul Călăraşi din Protoieria Sector 2 Capitală, însoţiţi de patru clerici, printre care părintele paroh Nicolae Giolu şi părintele coslujitor Iulian Ignat, a efectuat sâmbătă, 23 noiembrie, un pelerinaj în judeţul Vâlcea. Itinerarul duhovnicesc a început în zorii zilei printr-un moment de rugăciune în lăcaşul cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, „Sfânta Cuvioasă Parascheva” şi „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa de la Muntele Athos”, ctitorit de Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu.
Primul popas a fost la Schitul Iezer. Aşezământul monahal de la poalele Munţilor Cheia, aşezat în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, este ctitorit de domnitorul Mircea Ciobanul, în secolul 16, pe locul altuia mai vechi, de secol 14. Pelerinii au ajuns aici în zi de mare praznic, când era sărbătorit Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, şi s-au adăugat astfel numeroşilor credincioşi prezenţi la hram pentru a primi binecuvântare. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită în paraclisul schitului de către Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de clerici.
În continuare s-a mers către lavra Olteniei, Mănăstirea Bistriţa, care în 20 noiembrie, cu doar câteva zile înainte îşi cinstise ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Aici se vedeau încă semnele prăznuirii hramului, întregul aşezământ fiind îmbrăcat în mireasmă duhovnicească şi în aranjamente florale de toamnă.
Tripticul mănăstirilor s-a încheiat la Hurezi, prima dintre ctitoriile Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu şi locul în care îşi pregătise mormântul devenit între timp cenotaf. Începând cu anul comemorativ 2014, şi în biserica Mănăstirii Hurezi pelerinii se pot închina unui fragment din cinstitele moaşte ale voievodului mucenic, aşezat într-o splendidă raclă confecţionată cu măiestrie în Atelierele Patriarhiei Române.
Pe parcursul întregului pelerinaj, credincioşii s-au bucurat de cuvintele de învăţătură primite din partea preoţilor însoţitori şi a maicilor-ghid. Evenimentul cultural-duhovnicesc a fost organizat prin Agenţia de pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române, care a pus la depoziție două autocare.