Pelerini români din Germania la mănăstirile din ţară

Un articol de: Dumitru Popoiu - 20 August 2013
Centrul de pelerinaje „Sfântul Kilian“ al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a  Germaniei, Austriei şi Luxemburgului a organizat, în perioada 14-20 august, un pelerinaj la mănăstirile din Transilvania şi nordul Moldovei. Pelerinii, ghidaţi de părintele protosinghel Ghelasie Păcurar, de la Würzburg, au avut bucuria de a fi însoţiţi pe toată durata călătoriei de Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.
 
Pelerinajul a început la Mănăstirea Râmeţi din judeţul Alba, veche vatră monahală întemeiată de Sfântul Ierarh Ghelasie în secolul al XIV-lea. După slujba Privegherii şi împărtăşirea cu Sfintele Taine la Liturghia de la marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, grupul de pelerini a vizitat noua mănăstire din Dumbrava - Alba, toţi rămânând adânc impresionaţi de opera filantropică a obştii conduse de părintele arhimandrit Vasile Crişan, care îngrijeşte o casă de copii şi un azil de bătrâni, oferind zilnic hrană la mai bine de patru sute de suflete. După ce s-au rugat la mormântul părintelui Ioan de la Mănăstirea Recea, pelerinii s-au bucurat de căldura duhovnicească a părintelui stareţ Ghelasie Ţepeş şi a obştii Mănăstirii „Sfântul Dimitrie cel Nou“ din Sighişoara, alături de care s-au înălţat în duh la Sfânta Liturghie a sărbătorii Martirilor Brâncoveni. Apoi au participat alături de ceilalţi credincioşi la agapa frăţească, tradiţie înrădăcinată a acestei comunităţi monahale. Pelerinajul a continuat la mănăstirile din judeţul Neamţ, unde închinarea la sfintele moaşte ale sfinţilor asceţi şi cântarea troparului Adormirii Maicii Domnului s-au împletit cu lecţia de istorie trăită pe viu în lăcaşurile de la Bistriţa, Agapia, Văratec, Neamţ, Secu şi Sihăstria.

Programul „Burse pentru copiii săraci din Moldova“

Întâlnirea dintre oameni este o altă definiţie a pelerinajului, iar aceasta a culminat cu bucuria de a cunoaşte o parte dintre cei 120 de copii, mulţi cu rezultate excelente la învăţătură, din două judeţe greu încercate, incluşi în programul „Burse pentru copiii săraci din Moldova“, organizat de Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Ajutorul financiar, în valoare de 25 de euro lunar, acordat fiecărui copil din donaţii ale credincioşilor români din Germania, este administrat în judeţul Botoşani de părintele Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi, şi părintele Marius Ciobanu, preot la Spitalul de Copii din Botoşani, iar în Negreşti, judeţul Vaslui, de către Doiniţa Mihai, directorul Şcolii Gimnaziale „Mihai David“, şi părintele Ioan Cucu, de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“. Cei implicaţi în acest proiect au grijă ca ajutorul să ajungă acolo unde trebuie, bursierii primind bonuri valorice cu care îşi pot cumpăra cele necesare. Pelerinii au înţeles practic sensul cuvintelor părintelui Steinhardt: „Dăruind vei dobândi“ şi „nu se ştie cine dă şi cine primeşte“ atunci când se află în comuniune întru Hristos cu aproapele, apoi şi-au continuat călătoria cu speranţa că puterea exemplului bun va mări numărul copiilor incluşi în program, precum şi valoarea ajutorului acordat.

Ospitalitate şi căldură românească

În seara de sâmbătă, călătorii au fost găzduiţi de vieţuitorii Mănăstirii Putna şi s-au închinat la mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Sfânta Liturghie din 18 august, săvârşită de IPS Mitropolit Serafim, împreună cu părintele arhimandrit Melchisedec, stareţul mănăstirii, înconjuraţi de un sobor de 10 diaconi şi 12 preoţi, a adunat o mulţime numeroasă de credincioşi, hrăniţi duhovniceşte şi trupeşte de obştea mănăstirii, asemenea mulţimilor săturate de Domnul cu cele cinci pâini şi cei doi peşti evocate în pericopa rânduită să se citească la sfânta slujbă (Mt. 14, 14-22). 
 
Farmecul bisericilor şi mănăstirilor româneşti, concurând cu frumuseţea naturii, a încântat pelerinii, care s-au bucurat vizitând lăcaşurile de la Suceviţa, Moldoviţa, Bârsana şi Săpânţa. Aici, în sufletul Maramureşului, pelerinii, însoţiţi de IPS Mitropolit Serafim, au fost întâmpinaţi de un mare sobor de preoţi şi credincioşi, iar căldura sufletească a creştinilor din nordul ţării a făcut să treacă neobservată arşiţa verii. La Nicula, credincioşii veniţi din Germania s-au putut închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Pelerinajul s-a încheiat în Alba Iulia cu o rugăciune săvârşită în Catedrala Reîntregirii şi cu o vizită în cetatea Marii Uniri. 
 
Fiecare dintre participanţii la acest itinerar duhovnicesc este de acum înainte un „hagiu“ al locurilor sfinte româneşti şi poartă în suflet încredinţarea că ospitalitatea românească şi bogăţia duhovnicească a lăcaşurilor sfinte de la noi nu sunt cu nimic mai prejos decât cele întâlnite la locurile îndătinate pentru pelerinaj în întregul spaţiu ortodox. Centrul de pelerinaje „Sfântul Kilian“ şi Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei organizează în fiecare vară un pelerinaj la mănăstirile din ţară, pentru a promova în rândul celor aflaţi departe de casă dragostea de neam, precum şi pentru a face cunoscut acestora comorile duhovniceşti din ţara natală.