Pelerini ucraineni la Patriarhia Română
Luni, 28 martie, un grup de pelerini din Ucraina, condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Luca, Arhiepiscop de Zaporijia şi Melitopol, a vizitat Catedrala Patriarhală, Mănăstirea Antim şi Mănăstirea Cernica. La Mănăstirea Antim, grupul a fost primit, din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Grupul de clerici şi credincioşi ucraineni a mers pe urmele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, din Ucraina, prin Moldova, spre Sfântul Munte Athos, unde prezenţa monahismului rusesc împlineşte anul acesta un mileniu. În drumul de întoarcere spre Ucraina, pelerinii ucraineni au poposit la Bucureşti, unde au vizitat Catedrala Patriarhală, Mănăstirea Antim şi Mănăstirea Cernica. La Mănăstirea Antim, grupul a fost primit de către PS Părinte Varlaam Ploieşteanul. Acesta le-a vorbit despre contribuţia Sfântului Antim Ivireanul - de la a cărui moarte martirică se împlinesc 300 de ani - la dezvoltarea tipăriturilor liturgice din ţările ortodoxe, precum şi la arhitectura şi literatura din Ţara Românească. Preasfinţia Sa i-a oferit ierarhului ucrainean şi pelerinilor un album în limba engleză care prezintă locurile sfinte din Bucureşti, precum şi albumul dedicat componentelor Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române.
Înaltpreasfinţitul Părinte Luca a mulţumit pentru primire şi pentru binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a vizita mănăstirile din capitala României şi a adus la cunoştinţă scopul pelerinajului grupului de clerici şi credincioşi ucraineni, care este legat de drumul parcurs de Sfântul Paisie Velicicovschi din Ucraina spre Muntele Athos, de unde a revenit în Moldova, la Mănăstirea Neamţ. În drumul spre Athos, pelerinii ucraineni au vizitat mănăstirile din nordul Moldovei şi s-au închinat la moaştele Sfântului Paisie.
IPS Arhiepiscop Luca a spus că poporul şi Biserica Ortodoxă din Ucraina au nevoie astăzi de rugăciunea şi sprijinul celorlalte Biserici Ortodoxe surori, pentru că trec printr-o perioadă foarte dificilă. Eparhia pe care o păstoreşte Înaltpreasfinţia Sa se învecinează cu Donbasul, acolo unde populaţia se confruntă cu o gravă criză umanitară în urma războiului.
Cu ocazia întâlnirii de la Mănăstirea Antim, ierarhul ucrainean i-a dăruit Preasfinţitului Părinte Varlaam o icoană cu o părticică din moaştele Sfântului Petru Kalnîşevski (sec. 18), ultimul hatman al cazacilor din regiunea Zaporijia, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina în anul 2014, o icoană a noilor martiri din regiunea Zaporijia, care au pătimit în timpul regimului sovietic, precum şi un album care prezintă activităţile recente ale Eparhiei de Zaporijia.