Pelicanii creți din Deltă, specie „vulnerabilă”
Opt exemplare de pelicani creţi au fost marcate cu inele color şi au fost echipate cu mijloace electronice pentru monitorizare de către ornitologi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, ai Societăţii Ornitologice Române şi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a anunţat Administraţia Rezervaţiei.
Marcarea este parte a proiectelor Life Danube Free Sky şi Pelican Way of LIFE și s-a făcut cu transmiţătoare GPS - GSM de tip patagial, care se montează pe o aripă a păsării şi sunt alimentate cu baterie solară.
„Aceste dispozitive furnizează zilnic, la intervale prestabilite, un volum mare de date precise despre locurile frecventate şi activitatea păsărilor, oferindu-ne o perspectivă mult mai detaliată asupra deplasărilor indivizilor şi a potenţialelor ameninţări, (…) făcând posibilă elaborarea măsurilor de conservare eficiente şi specifice pentru protejarea pelicanului creţ”, arată ARBDD. Potrivit Administrației Biosferei, publicul poate vedea activitatea pelicanilor creţi monitorizaţi pe aplicaţia gratuită Animal Tracker, disponibilă atât pentru sistemele Android, cât şi pentru iOS.
Pelicanul creţ este una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume, putând atinge 10-12 kg. Este catalogat ca specie „vulnerabilă” potrivit Listei Roşii a speciilor de păsări din România şi „aproape ameninţată” la nivel mondial.