Pensiile și salariile bugetarilor vor fi înghețate
Guvernul va aproba, printr-o ordonanţă de urgenţă, cel mai probabil astăzi, 30 decembrie, o serie de măsuri fiscal-bugetare care vizează eficientizarea cheltuielilor statului şi scăderea deficitului, reducerea bugetară avută în vedere fiind de 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut. Măsurile au fost discutate sâmbătă în Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social și au provocat nemulțumire în rândul confederațiilor sindicale.
Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, sâmbătă, consultările pe tema măsurilor sociale şi economice pentru anul 2025, care au avut loc în cadrul reuniunii Consiliului Naţional Tripartit, desfăşurată la Palatul Victoria, a informat un comunicat al Guvernului. Șeful Executivului a prezentat pachetul de măsuri care urmează a fi aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă și care prevede, printre altele, suspendarea angajărilor la stat; înghețarea pensiilor, ajutoarelor sociale și salariilor bugetarilor; scăderea la 50% a sumelor alocate pentru programul de investiții locale Anghel Saligny; compensarea orelor suplimentare ale bugetarilor exclusiv prin zile libere; eliminarea tuturor voucherelor pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe; limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari; scăderea cu 25% a subvenției pentru partide; pentru studenți - reducerea de 90% din biletul de tren va fi aplicabilă doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar în care studiază.
La şedinţă, confederaţiile sindicale au obținut promisiunea că nu se vor bloca posturile din sănătate, memorandumul existent pe această temă va merge înainte, și că se vor găsi soluţii pentru a nu se bloca posturile din asistenţă socială şi învăţământ. Referitor la voucherele de vacanţă, acestea vor fi opționale și se va introduce coplata de 50%. Mai exact, angajatul care dorește un voucher de vacanță de 1.600 de lei va contribui cu 800 de lei.
După întâlnirea dintre Guvern, sindicate și patronate, Gabriel Predica, vicepreşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, nu a exclus posibilitatea declanşării unor proteste spontane în spitale, în condiţiile în care, conform ordonanței, toate recompensele salariale rămân blocate, deși „infirmierele, asistentele continuă să aibă aceste drepturi la nivelul lunii ianuarie 2018”, iar „medicii continuă să efectueze gărzi suplimentare, cu acelaşi tarif orar din 2018”.
Şi preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a făcut referire la proteste. „În ceea ce priveşte orele suplimentare, am spus: Domnule, nu mai cereţi ore suplimentare dacă nu sunteţi capabili să le plătiţi, pentru că nu sunt ore suplimentare făcute conjunctural, (...) ci sunt structurale din cauza lipsei de personal suficient”, a subliniat Hossu. El a mai spus că, în privința pensiilor, indexarea automată cu inflaţia este amânată până în 2026. (C. Z.)