Pentru a pătrunde pe piaţa UE, ţurcana românească se va împerechea cu berbeci germani
▲ „Mieii rezultaţi din această hibridare vor fi mai buni, cu mai multă carne, conform standardelor UE. Berbecii noştri româneşti sunt buni, dar nu pentru a produce carne, ai noştri nu sunt bine îmbrăcaţi în carne şi au mai multă grăsime. Rasa ţurcană e o rasă rustică, foarte rezistentă la boli. Dar trebuie să îmbunătăţim calitatea mieilor pentru a-i vinde pe piaţa europeană“, este de părere directorul Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă Sibiu, Mircea Opriş▲ Pentru un berbec german, ciobanii români au plătit 560 de lei, preţ care include cumpărarea animalului şi transportarea lui în Mărginimea Sibiului ▲
Câteva zeci de ciobani din Mărginimea Sibiului, renumiţi pentru producţia de miei şi brânză, vor importa, până la sfârşitul acestei luni, 250 de berbeci din rasa „Cap Negru German“, pentru a-i împerechea cu oile din rasa ţurcana românească. În acest mod, ciobanii din Sibiu speră să poată intra pe piaţa europeană şi să exporte, anul viitor, în jur de 6 mii de miei. Un berbec german costă 560 de lei Pentru un berbec german, ciobanii români au plătit 560 de lei, preţ care include cumpărarea animalului şi transportarea lui în Mărginimea Sibiului. „Ciobanii din tot judeţul Sibiu au cumpărat berbeci din Germania, care vor ajunge la Sibiu pe 24 august. Ţurcana românească nu va dispărea. Vom aduce nişte berbeci speciali, din rasă de carne pentru hibridare cu rasa noastră ţurcană, în vederea valorificării acestora pe piaţa europeană“, a declarat Mircea Opriş, directorul Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă Sibiu (OJCAS). Mieii româneşti au prea multă grăsime Directorul OJCAS crede că toţi ciobanii români ar avea de câştigat dacă şi-ar cumpăra berbeci din Germania, pentru că ar câştiga mai mult. Cei care vor importa berbecii din rasa „Cap Negru German“ vor putea, anul viitor, să îşi vândă mieii, la un preţ de trei ori mai mare decât în prezent, piaţa de desfacere fiind sigură. „Mieii rezultaţi din această hibridare vor fi mai buni, cu mai multă carne, conform standardelor UE. Berbecii noştri româneşti sunt buni, dar nu pentru a produce carne, ai noştri nu sunt bine îmbrăcaţi în carne şi au mai multă grăsime. Rasa ţurcană e o rasă rustică, foarte rezistentă la boli. Dar trebuie să îmbunătăţim calitatea mieilor pentru a-i vinde pe piaţa europeană“, este de părere Mircea Opriş. Ciobanii sibieni care vor avea berbeci din UE, vor putea creşte oi atât pentru carne, cât şi pentru lapte. Mioarele autohtone care se vor împerechea cu berbeci româneşti, vor fi bune pentru lapte, iar cele care vor avea ca „partener“ berbec german vor fi foarte bune pentru carne. În urma hibridării, rasa românească de oaie ţurcană nu va dispărea. Un kg de carne de miel costă 2,3 euro în Germania Pentru a face faţă standardelor UE, mai mulţi oieri din judeţul Sibiu şi-au creat o asociaţie a lor, sub formă de SRL. Acum, oierii sibieni exportă carnea de miel doar pe piaţa arabă şi în Turcia, prin intermediari şi la preţuri cu mult mai mici decât celor practicate în UE. Spre exemplu, un kilogram de miel în viaţă exportat în Turcia aduce doar un euro unui cioban român acum. Anul viitor, peste 6.000 de miei rezultaţi din „mamă“ româncă şi „tată“ german, în greutate de cel puţin 35 de kilograme, vor ajunge în magazinele din Germania, cererea de carne de oaie fiind şi acum foarte mare. Nemţii plătesc acum 2,3 euro pe un kg de carne de miel de bună calitate, clasificată după normele UE. Ciobanii români au avantajul că mieii de la noi s-ar vinde foarte bine în UE, pentru că ţurcanele noastre sunt foarte rezistente la boli, iar vesticii se tem de carnea produsă în Marea Britanie, mai ales după apariţia febrei aftoase. Oile de la Sibiu, mult mai grase, vor intra în UE prin mieii hibrizi, rezultaţi din berbeci mult mai supli, germani, avantajul fiind că ţurcanele noastre sunt apreciate şi datorită faptului că pasc în zone de munte, nepoluate, unde şi brânza rezultată este mult mai apreciată decât cea produsă la câmpie.