„Pentru creştini există o singură patrie - Biserica”
Ieri, 2 octombrie, delegaţia Bisericii Ortodoxe a Georgiei, sosită în România cu ocazia festivităţilor prilejuite de împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Antim din Capitală. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi.
Oaspeţii au fost întâmpinaţi la sosire de obştea mănăstirii, condusă de părintele protosinghel Vicenţiu Oboroceanu. Delegaţia a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan de Rustavi, care a fost însoţit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Efrem de Bolnisi şi de protopresbiterul Mihail Popkhadze, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Tbilisi.
Liturghia a fost săvârşită în limbile română şi georgiană, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan de Rustavi. În cuvântul de învăţătură al conducătorului delegaţiei Patriarhiei Georgiei, Înaltpreasfinţia Sa a spus următoarele: „Prin cuvintele Apostolului, Mântuitorul ne-a descoperit că Dumnezeu este iubire. Nici o altă religie sau filosofie din lume nu spune acest lucru. Acesta este rodul Revelaţiei Dumnezeieşti, oferită nouă prin Mântuitorul Iisus Hristos, pentru ca noi să ştim că prin prisma acestei iubiri a lui Dumnezeu vor fi judecate toate faptele noastre, bune sau rele. De aceea, atunci când Mântuitorul începe propovăduirea, rosteşte Fericirile pentru că noi vom putea trage concluzia vieţii creştine din aceste Fericiri. Punctul culminant al acestor Fericiri este asemănarea cu Dumnezeu întru iubire. Mântuitorul ne spune că Dumnezeu trimite ploaie şi peste cei drepţi, şi peste cei păcătoşi, iar soarele îi încălzeşte pe toţi deopotrivă. Şi aceasta pentru că atât drepţii, cât şi păcătoşii sunt creaţi după chipul lui Dumnezeu. Începutul iubirii în om este tocmai conştientizarea faptului că noi toţi suntem creaţi după chipul lui Dumnezeu. Atunci când jignim un om înseamnă că nu vedem în el chipul lui Dumnezeu, şi nici propriul nostru chip. Tocmai de aceea Mântuitorul ne-a dat porunca să-i iubim pe vrăjmaşii noştri, pentru că acesta este semnul atingerii desăvârşirii; doar astfel putem înţelege dacă suntem pe drumul cel bun, spre Împărăţie. Atunci când Mântuitorul rosteşte Fericirile, începe cu cei sărăci cu duhul, adică înţelegerea propriei stări de păcătoşenie şi limitare. Astfel putem pune început pentru a ajunge şi la iubirea celorlalţi. Fericirile sunt ca nişte trepte ale unei scări pe care trebuie să urcăm ca să ajungem la desăvârşire. Lumea de astăzi nu înţelege această înălţime a desăvârşirii şi îi judecă pe ceilalţi. Mântuitorul le-a spus ucenicilor că ei vor fi urâţi de lume, pentru că nu sunt din lume. Însă El îi va ajuta să biruiască lumea, după modelul Său, şi să dobândească Împărăţia lui Dumnezeu”.
După încheierea slujbei, stareţul Mănăstirii Antim a mulţumit delegaţiei pentru vizită şi slujire. Conducătorul delegaţiei georgiene a răspuns subliniind că „viaţa Sfântului Antim Ivireanul ne învaţă că pentru creştini există o singură patrie - Biserica. Sfântul Antim a avut patria pământească în Georgia, iar patria spirituală în România; s-a îngrijit de buna orânduială a Bisericii de aici, el nu i-a uitat pe conaţionalii săi, dar nici pe cei de limbă arabă, tipărind cărţi de cult şi în această limbă în care slujeşte Patriarhia Antiohiei”. La sfârşit, oaspeţii georgieni au participat la agapa tradiţională, oferită de obştea Mănăstirii Antim din Bucureşti.