Percepția asupra bătrâneții, indicator al stării de sănătate

Data: 09 Mai 2024

Vă simțiți mai tânăr decât vârsta din buletin? Cercetătorii susţin că lucrul acesta pare să fie benefic pentru sănătate. Cei care se percep ca fiind mai tineri decât vârsta lor cronologică trăiesc în general mai mult decât cei care se consideră bătrâni, au mai multă poftă de viață, o stare de sănătate mai bună și riscuri mai mici de a suferi de depresie sau demență la vârste înaintate.

Generațiile actuale de vârstă mijlocie și cele mai în vârstă consideră că bătrânețea începe mai târziu decât considerau generațiile din urmă cu câţiva zeci de ani. Un studiu dat recent publicității, realizat pe baza datelor institutului de cercetări în domeniul gerontologiei din Germania, sugerează că această schimbare a percepției privind vârsta de la care începe bătrâ­nețea s-ar datora creșterii speranței de viață față de acum câteva decenii și stării mai bune de sănătate a generațiilor actuale.

Studiul a fost realizat pe un eșan­tion de peste 14.000 de parti­cipanți născuți între anii 1911 și 1974, care au fost rugați să spună de la ce vârstă consideră că cineva poate fi descris ca fiind bătrân. Cu cât erau mai tineri, percepția celor inter­vie­vați era că bătrânețea începe mai târziu decât considerau cei din generațiile născute înaintea lor. Cu câteva decenii în urmă, când aveau 65 de ani, cei născuți în jurul anului 1911 considerau că bătrânețea începe la 71 de ani, spre deosebire de cei născuți în 1956 care, întrebați la 65 de ani când se vor simți bătrâni, au spus că, în opinia lor, bătrânețea începe la 75 de ani, conform datelor prezentate de autorii studiului în revista de specialitate Psychological Science.

Totuși, în ultimii ani s-a observat o încetinire a acestei tendințe de a considera că bătrânețea începe mai târziu decât considerau generațiile dinaintea noastră. De asemenea, studiul arată că pe măsură ce îna­intăm în vârstă suntem tentați să considerăm că bătrânețea începe și mai târziu. De exemplu, când aveau 64 de ani, cei mai mulți dintre participanții la studiu considerau că bătrânețea începe în jurul vârstei de 74,7 ani, în schimb, cei care împliniseră 74 de ani nu se considerau încă bătrâni și spuneau că, din punctul lor de vedere, bătrânețea ar începe abia după vârsta de 76 de ani.

Coordonatorul studiului, dr. Markus Wettstein, de la Universitatea Humboldt, din Berlin, a explicat lucrul acesta prin faptul că speranța de viață a crescut față de acum câteva zeci de ani, iar progresele medicinei au permis îmbunătățirea stării de sănătate și la vârste mai înaintate, la care, în trecut, oamenii erau considerați bătrâni, iar astăzi nu mai sunt percepuți astfel.

Percepția privind bătrânețea depinde însă și de genul celor in­tervievați. Femeile, în general, se percep ca fiind mai tinere față de vârsta reală, ele considerând că bătrânețea începe cu doi ani mai devreme decât consideră bărbații.

Pe de altă parte, concluziile acestui studiu evidențiază legătura care există între starea de sănătate și percepția subiectivă asupra bătrâ­neții, chiar dacă există și specialiști care susțin că această percepție subiectivă care ne face să ne simțim mai tineri ar fi o negare a realității. Astfel, cei care consideră că bătrâ­nețea începe mai devreme sunt în general persoanele care se simt singure și au o sănătate mai precară, în schimb, cei care își păstrează spiritul tânăr găsesc în ei energia de a merge mai departe. (I. N.)