Perele combat anemia, surmenajul și constipația

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 06 Noiembrie 2017

Perele sunt un adevărat depozit de vitamine și săruri minerale benefice organismului, mai exact sistemului imunitar. Din acest motiv sunt considerate adevărate simboluri ale nemuririi, dar și pentru faptul că arborii în care cresc au o viață lungă de peste 100 de ani. Aceste fructe zemoase și dulci fac parte din familia Rozaceelor și există peste 3.000 de varietăți de pere (Cure, Bergamot, Esperen, Wiliams, Napoleon etc.), împărțite în două mari categorii: pere asiatice și pere europene.

Pe lângă apă, celuloză, grăsimi și clorofilă, aceste fructe conțin și alte componente importante pentru sănătate, precum săruri minerale, calciu, fosfor, fier, precum și vitaminele, A, B, C, K. Datorită conținutului lor, perele sunt indicate de către medici în tratarea diferitelor afecțiuni cum ar fi cele renale, a bolilor cardiovasculare, dar și în prevenirea gripei, a virozelor respiratorii, a deficiențelor imunitare. Totodată, perele ajută la hidratarea și curățarea plămânilor, combat efectele stresului, sunt indicate în tratamentul gutei, artritei și reumatismului, înlătură oboseala și surmenajul, stimulează formarea globulelor roșii, combat anemia și consti­pația, ajută la buna funcționare a glandei tiroide, influențează scăderea colesterolului, au efect revigorant, grăbesc vindecarea acneei. Consumul regulat de pere ajută și la combaterea cancerului de colon.

Se recomandă consumul perelor ca atare, în stare proaspătă, cu tot cu coajă, deoarece o mare parte din vitamine și elemente nutritive este concentrată în coajă. Cercetările au demonstrat că tehnicile de procesare nu modifică semnificativ calitățile nutritive ale acestor fructe.

Rețete:

Tartă cu pere Tatin

Ingrediente: 1/2 jumătate de pachet de aluat de foietaj, 50 g unt, 100 g zahăr brun, 3-4 pere.
Mod de preparare: Într-o tigaie de fontă punem untul și zahărul brun, decojim și tăiem perele în felii subțiri, după care introducem tigaia în cuptor și, apoi scoatem tigaia și aranjăm feliile de pere. Pe suprafața de lucru presarată cu făină, întindem aluatul de foietaj. Încercăm să-l facem cât diametrul tigăii de fontă. Punem aluatul deasupra perelor și dăm tava la cuptor, unde o ținem cam 20-25 de minute. Răsturnăm tarta Tatin cu pere pe farfurie. Se pudrează cu zahăr pudră.

Clătite cu pere caramelizate

Ingrediente: 8 clătite, 50 g zahăr, 4 pere coapte curățate de coajă și miez, 30 g zahăr brun, frișcă.
Mod de preparare: Întâi de toate facem clătitele după rețeta tradițională, apoi încingem untul intr-o tigaie și punem perele tăiate felii. Le prăjim timp de 2-3 min., până încep să se rumenească, întoarcem perele și presărăm zahăr peste ele. Le gătim pentru încă 2-3 minute sau până când zahărul se topește și sucul din tigaie devine lipicios. Împărțim perele între cele 8 clătite, așezându-le într-un sfert al fiecărei clătite. Le împăturim și așezăm câte 2 clătite pe o farfurie. Turnăm peste ele suc din tigaie și apoi punem frișca. Clătitele cu pere caramelizate se servesc imediat, cu moț de frișcă.