Pericol de declanșare a diabetului la copii
Cercetătorii de la Universitatea Imperial College London îi sfătuiesc pe părinți să nu neglijeze o eventuală infecție a copiilor cu noul coronavirus, pentru că le-ar putea provoca diabet de tip 1. Autorii studiului realizat în Marea Britanie au evidențiat o posibilă legătură între înmulțirea cazurilor de diabet de tip 1 la copii și COVID-19. Numărul copiilor diabetici nou diagnosticați în mai multe spitale din nord-vestul Londrei s-a dublat în perioada de vârf a pandemiei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
O creștere similară a numărului de copii diagnosticați cu diabet de tip 1 a fost raportată în timpul pandemiei și în alte țări, precum Italia și China. Totuși, deocamdată nu se poate confirma dacă aceste cazuri noi de diabet ar avea legătură cu noul coronavirus.
„Trebuie totuși să luăm în calcul orice posibilitate de apariție a unor complicații la copii după expunerea la acest virus, chiar dacă ei sunt mai puțin predispuși să facă forme grave ale bolii COVID-19”, a declarat coordonatorul studiului, citat de cotidianul britanic The Mirror.
Proteinele S (S de la „spike”, adică „spin” în limba engleză) - care formează învelișul extern al noului coronavirus și îi dau virusului aspectul caracteristic, cu „țepi” - ar putea ataca și distruge celulele beta din pancreas, care produc insulină. Se instalează, astfel, diabetul zaharat de tip 1, denumit și diabet juvenil sau diabet insulino-dependent.
Organismul are nevoie de insulină pentru a metaboliza glucidele (zaharurile) din alimentele consumate. Dacă boala nu este descoperită la timp, poate să apară cetoacidoza diabetică, o complicație foarte periculoasă, care poate duce la comă diabetică sau chiar la deces.