Pericolele unei diete promovate intens pe internet
În mediul online a devenit foarte popular așa-zisul „fasting”, care îi încântă pe cei care vor să scape de câteva kilograme în plus și sunt dispuși să renunțe săptămâni la rând la mâncare și să bea doar apă. Mulți neglijează însă pericolul din spatele unor astfel de diete care promit rezultate „miraculoase” în timp foarte scurt.
Medicii avertizează că unele diete urmate fără recomandare din partea unui specialist ne pot pune în pericol sănătatea și chiar viața. Dacă doriți să țineți o dietă fără mâncare pe o perioadă mai lungă de 2-3 zile, este bine să cereți sfatul unui medic, care poate să fie medicul de familie, un medic generalist sau un medic nutriționist, a recomandat dr. Anca Hâncu, medic generalist, doctor în științe medicale și nutriționist, într-o emisiune difuzată de postul de televiziune Digi 24.
Riscurile la care vă poate expune o astfel de dietă de durată sunt uriașe: începând cu cele digestive - gastrită și ulcer - până la scăderea nivelului de electroliți sub limitele normale, hidratarea excesivă a organismului sau deficitul de potasiu, care pot duce la tulburări cardiovasculare, tulburări ale funcționalității inimii și scăderea nivelului de calciu, magneziu și de alte vitamine din organism, a adăugat medicul, care a precizat că şi Biserica recomandă postul negru doar pe parcursul unei zile, de dimineață până după-amiază, la ora 18:00.
Mecanismele de autofagie, prin care organismul elimină pe cale naturală celulele îmbătrânite, există constant în organism și sunt selective, adică elimină doar acele elemente de care corpul nu are nevoie. În condiții de fasting extrem, cum este „postul cu apă”, procesul de autofagie se va desfășura non-selectiv, deci se distrug mai multe tipuri celulare. „Există studii care au arătat că fastingul scade riscul de apariție a cancerelor, dar nu și acest tip de fasting exagerat, de până la 40 de zile doar cu apă. Ne expunem îngrozitor și să facem acest lucru doar pentru a scădea în greutate este complet inutil”, a mai spus medicul nutriționist.
Kilogramele în plus trebuie eliminate într-un ritm moderat și adoptând un stil de viață sănătos. Să slăbim câte 1 kilogram zilnic, așa cum promit cei care promovează postul cu apă, înseamnă prea mult pentru organism. Ritmul recomandat de medici pentru a slăbi fără a ne pune în pericol sănătatea este de cel mult 1 kilogram pe săptămână.
În cursul unei diete de durată, bazată numai pe apă, apare o stare metabolică numită cetoză, în care organismul, în lipsa alimentelor, începe să consume din resursele proprii de grăsimi pentru a-și produce energia de care are nevoie. Acest lucru duce la o scădere a poftei de mâncare, dar nu este sănătos.
În opinia medicului Anca Hâncu, aceasta este o experiență riscantă, având în vedere că după 10-20 de zile de post cu apă încep să apară tulburări de comportament alimentar, cu tendința de a mânca în exces, ceea ce va face în cele din urmă să anuleze scăderea în greutate obținută după primele zile de dietă. Recomandarea sa generală pentru cei care vor să slăbească este să discute înainte cu un medic și să facă un set de analize, pe care se le repete și pe parcursul dietei, pentru a monitoriza eventualele fluctuații ale anumitor vitamine din organism.
Contează foarte mult și motivația celor care decid să urmeze o astfel de dietă. Dacă motivația dumneavoastră este de natură religioasă, postul negru ținut o zi pe săptămână, de exemplu, sau înaintea unor sărbători religioase nu va fi o problemă pentru sănătate, dar și în aceste cazuri este bine să întrebați medicul de familie dacă puteți urma acest tip de post, în funcție de istoricul medical al dumneavoastră. (I. N.)