Perioadă optimă pentru plantarea cartofului

Data: 12 Aprilie 2024

Producătorii de cartofi harghiteni au început lucrările de plantare a cartofului, cultura de bază în judeţ, pe o suprafaţă totală de aproximativ 6.000 de hectare. Potrivit directorului Direcţiei Agricole, se prognozează că suprafaţa cultivată va creşte în anii următori datorită construirii în județ a două fabrici de prelucrare a cartofilor. Pentru cultura cartofilor de consum, fermierii beneficiază de un ajutor de minimis de 200 euro/ha.

Pentru că este perioada optimă de înființare a culturilor de cartofi, plantarea este în toi în judeţul Harghita, iar până la 1 mai ar trebui să se încheie, a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt. Din cele 6.000 de hectare dedicate cartofului, suprafaţa totală cultivată economic, pe terenuri mari, este de 4.500-5.000 de hectare; pe aproximativ o mie de hectare se vor folosi soiuri timpurii, celelalte fiind destinate soiurilor de toamnă. În judeţ există peste o mie de producători mari, care cultivă pe 200-250 de hectare, atât în zona Ciuc, cât şi în zona Gheorgheni.

Potrivit directorului Direcţiei de Agricultură, jumătate dintre fermieri îşi vând producţia fabricilor de prelucrare, iar cei care au capacitate de depozitare aşteaptă momentul prielnic pentru a ieși pe piață. „Sunt producători care s-au specializat pentru cartofi pentru industrializare, deci suprafeţele acestea şi cantităţile prognozate se contractează înainte de plantat, de obicei la începutul anului, şi se livrează către fabricile de prelucrare. Ei merg pe o piaţă mult mai sigură, dar cu preţ stabilit şi de obicei mai mic decât pe piaţa liberă. Ceilalţi care au capacitate de depozitare aşteaptă momentul optim de valorificare din punctul de vedere al preţului; ei sunt producători mai mici, până la 50 de hectare”, a menţionat Romfeld Zsolt.

Datorită condiţiilor de mediu, cartoful rămâne cultura de bază în judeţ. „E un fel de pâine locală şi în orice condiţii, chiar şi în timp de război sau în timp de secetă, a salvat din punct de vedere alimentar populaţia din zonă”, a arătat responsabilul.

Pentru susţinerea producţiei de cartofi, Guvernul acordă un ajutor total de circa 2,3 milioane de euro, cuantumul subvenției fiind de 200 euro/ha. Beneficiarii trebuie să cultive pe minimum 0,3 ha şi să obţină minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puţin 6 tone/ha. Înscrierea în program se poate face până la 20 mai.

Potrivit Institutului Național de Statistică, județele mari producătoare de cartofi sunt Covasna (cu 20,9% din producția totală), Suceava (20,7%), Harghita (9,9%), Dâmbovița (7,4%), Brașov (4,9%). După suprafaţa cultivată cu cartofi, România era în 2022 pe locul șase în UE, după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Belgia, iar ca producție pe locul opt, după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca și Spania. (C. Z.)