Persoana care nu primeşte bon fiscal poate pleca fără să achite

Data: 29 Ianuarie 2015

Începând cu data de 1 martie, cumpărătorul poate să nu achite bunul dobândit dacă agentul economic refuză să emită bon fiscal, „având în vedere că o tranzacţie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă. Guvernul a aprobat Ordonanţa privind organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale.

Bonurile fiscale participante la Loteria Bonurilor Fiscale trebuie depuse direct la sediile administraţiilor financiare din întreaga ţară, şi nu online, aşa cum se menţiona în varianta anterioară a Ordonanţei de Guvern, iar cumpărătorii pot refuza să achite bunul achiziţionat dacă agentul economic refuză să emită bon fiscal, potrivit Ordonanţei privind organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale, aprobată miercuri de Guvern.

Bonul fiscal trebuie depus în original la orice unitate ANAF astfel că acestea nu se pot trimite prin poştă şi nu trebuie înregistrate la Loteria Română sau în vreo urnă specială, precizează Ministerul Finanţelor Publice într-un comunicat remis Agerpres. „Loteria Bonurilor Fiscale, aşa cum a fost aprobată de către Guvern, nu necesită înregistrarea bonurilor pe nici un site, iar în cazul câştigătorilor, aceştia vor avea de făcut un singur drum la ANAF, în momentul depunerii originalului“, se precizează în comunicatul citat.

Actul normativ aprobat miercuri prevede că, începând cu data de 1 martie, cumpărătorul poate să nu achite bunul dobândit dacă agentul economic refuză să emită bon fiscal, „având în vedere că o tranzacţie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii“. Agenţii economici vor fi obligaţi să afişeze în locuri vizibile informaţii privind acest drept al clienţilor.

Pe de altă parte, ordonanţa adoptată miercuri extinde dreptul de participare la Loteria Bonurilor Fiscale pentru persoanele de toate vârstele, renunţându-se astfel la pragul minim de 18 ani. De asemenea, nu va mai exista restricţie la un singur bon fiscal/extragere/persoană. În cadrul Loteriei Bonurilor Fiscale se vor efectua extrageri a două valori, respectiv un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului, şi data emiterii bonului.

Conform MFP, prima extragere ocazională va avea loc la 13 aprilie 2015 (a doua zi de Paşte), fondul de premiere fiind de un milion de lei. Valoarea premiilor individuale se stabileşte prin împărţirea fondului de premiere la numărul de bonuri fiscale revendicate în termen. În funcţie de numărul de bonuri fiscale revendicate, valoarea premiilor unitare poate ajunge şi la 1.000.000 de lei.

Extragerile lunare vor fi organizate în prima duminică după data de 15 a lunii, în timp ce extragerile ocazionale vor fi stabilite prin Ordin al Ministrului Finanţelor Publice şi publicate în Monitorul Oficial.

Extragerile vor fi lunare, dar şi ocazionale (Paşte, Crăciun etc.), în timp ce fondul de premiere se va împărţi la numărul bonurilor fiscale câştigătoare revendicate, astfel rezultând valoarea unitară a fiecărui câştig.

Rezultatele extragerilor lunare şi ocazionale vor fi disponibile online, pe pagina de internet a MFP şi pe cea a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală /ANAF/, pentru un interval de cel puţin 30 de zile. (Cristina Zamfirescu)