Perspective biblice asupra abuzului de putere

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 26 Feb 2018

În Aula Departamentului de Teologie Protestantă din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a avut loc vineri, 23 februarie 2018, simpozionul anual al Uniunii Bibliștilor din România. Tema întâlnirii din acest an a fost „Puterea și abuzul de putere”.

Programul simpozionului a cuprins mai multe prelegeri: „Judecătorul Ghedeon: abuz de putere sau putere abuzată?” (Constantin Pogor), „Când preoții fac abuz de putere. Critica preoților la profeții vechi-testamentari” (Renate Klein), „Uz și abuz de putere în legătură cu trecerea la monarhie în cărțile Samuel” (Johannes Klein), „Imaginea puterii lui Dumnezeu în legământul biblic și percepția ei într-o lume secularizată” (George Țapciuc), „Implicarea politică a individului în societatea israelită din Antichitate: o evaluare critică a alternativelor identificate în Biblia ebraică” (Silviu Tatu), „Autoritate profetică și slujire mărturisitoare. Actualitatea învăță­turii eclesiologice a Apocalipsei Sfântului Ioan” (Daniel Mihoc) și „Meet Elijah, the «Troubler of Israel»: On the Interplay of Powers in 1 Kings 18” (Marcel Măcelaru). „Toate temele propuse la simpozionul anual sunt cu conți­nut biblic, câteodată mai actuale, câteodată mai puțin actuale. Se întâlnesc oameni din Biserica Ortodoxă, din Biserica Catolică și din Bisericile protestante, profesori sau doctori în teologie biblică. La unele ediții am avut și invitați din străinătate, dar în acest an avem specialiști doar din țară. Tema din acest an este abuzul de putere, o temă foarte actuală, care a fost studiată pe bază biblică pentru a avea răspunsuri corespunzătoare”, ne-a spus președintele Uniunii Bibliștilor din România, prof. univ. dr. Hans Klein.

La simpozionul de la Sibiu au participat peste 20 de specialiști în Vechiul și Noul Testament, cu doctorate în aceste domenii de cercetare teologică și cadre didactice la instituții de învățământ teologic. Au participat și teologi de diferite confesiuni creștine, iar comunicările științifice prezentate în cadrul lucrărilor au abordat diferite aspecte ale temei din acest an: abuzul de putere.
Uniunea Bibliștilor din România a fost înființată în anul 2005 ca o asociație științifică deschisă fiecărui cercetător din România cu studii doctorale în domeniul studiului biblic. Asociația și-a propus o conlucrare academică pentru cunoașterea aprofundată a textelor Sfintei Scripturi printr-un schimb de opinii dintr-un punct de plecare diferit, marcat de tradiția Bisericii de care aparține exegetul. Lucrările asociației se desfășoară o dată pe an, în luna februarie. La acest simpozion se discută de regulă trei referate din domeniul Vechiului Testament și trei din cel al Noului Testament, pe o tematică prestabilită. Referatele se publică în Anuarul „Cercetări Biblice”.

„Ne bucurăm să ne revedem și în acest an ca și cercetători ai Sfintelor Scripturi. Ascultăm referatele pregătite pentru acest simpozion, discutăm pe seama unor teme interesante care au impact în societate. Și tema din acest an se referă la probleme și perspective biblice, dar cu impact în viața socială și în viața bisericească în primul rând”, ne-a spus pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc.

Prelegerile participanților din acest an au fost urmate de o ședință privind raportul general al Asociației „Uniunea Bibliș­tilor din România” privitoare la tematici viitoare pe care bibliștii români le consideră oportune pentru discuție și cercetare, dar și diferite probleme organizatorice.