Perspective şi realizări în teologia oltenească

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 11 Octombrie 2013

În Arhiepiscopia Craiovei, această săptămână a fost presărată cu activităţi şi evenimente de nivel academic, cele mai multe organizate de Facultatea de Teologie din Craiova. Astfel, la început de an universitar, învăţământul teologic oltenesc şi-a statornicit doi sfinţi ca ocrotitori, Mucenicii Serghie şi Vah, cu sfinte moaşte în Catedrala chiriarhală din Cetatea Băniei.

De luni, 7 octombrie, până vineri, 11 octombrie, învăţământul teologic de nivel universitar din Oltenia a fost îmbogăţit cu două evenimente de marcă. Primul, legat de deschiderea oficială a cursurilor la facultate, a fost încununat de prăznuirea Sfinţilor Serghie şi Vah, cinstiţi după cuviinţă la Catedrala „Sfântul Dimitrie” din Craiova. Cel de-al doilea, desfăşurat la Mănăstirea Tismana şi închinat „Teologiei ortodoxe siriene de la Sfântul Efrem Sirul la Sfântul Isaac Sirul”, a adus în dialog profesori de teologie din întreaga ţară.

Sfinţii Serghie şi Vah, veghetori la un nou început

În ziua de prăznuire a Sfinţilor Serghie şi Vah, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, la altarul Catedralei chiriarhale din Bănie. Evenimentul a marcat deschiderea oficială a cursurilor pentru Facultatea de Teologie din Craiova. Cea de-a doua parte a întâlnirii s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Centrului de restaurare şi vizualizare, din strada Brestei nr. 24. Profesori şi studenţi laolaltă au trăit bucuria unui nou început, încălzit de dorinţa şi setea după o cunoaştere şi experiere a învăţăturilor teologice. În acest context, după cuvântul de binecuvântare al IPS Părinte Mitropolit, pr. lect. univ. dr. Nicolae Răzvan Stan, prodecanul Facultăţii de Teologie, a susţinut în plen un referat de prezentare a activităţilor şi a proiectelor academice în derulare pentru anul universitar în curs. În prelegerea sa, pr. Stan a evocat argumentele statornicirii noilor ocrotitori ai învăţământului teologic din Oltenia. Vom încerca în cele ce urmează să prezentăm conţinutul acesteia.

Teologia ca rugăciune, liturghie şi studiu

„Sfinţii Serghie şi Vah L-au cunoscut pe Dumnezeu Cel adevărat şi I s-au închinat în duh şi-n adevăr. Pe Acesta L-au trăit şi L-au mărturisit fără nici un compromis şi au preferat să renunţe la propriile lor vieţi decât să renunţe la Dumnezeu şi la dreapta credinţă. Având în vedere următoarele motive, şi anume: 1. Sfinţii Serghie şi Vah sunt modele vii de mărturisire şi trăire a dreptei credinţe - caracteristici esenţiale ale teologiei; 2. aceşti sfinţi mucenici sunt prezenţi în mijlocul nostru al oltenilor în mod permanent prin sfintele lor moaşte; 3. sărbătoarea cinstirii lor, 7 octombrie, este foarte apropiată de data începerii anului nou universitar, 1 octombrie, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, Consiliul Facultăţii noastre de Teologie a hotărât ca facultatea să-şi lege viaţa şi activitatea de aceşti doi sfinţi. În acest sens, s-a luat decizia ca de ziua prăznuirii acestora să fie şi deschiderea noului an universitar pentru facultatea noastră. Astfel, dacă pe 1 octombrie am participat cu toţii la deschiderea oficială, acum, într-un climat teologic, concretizat prin rugăciune, comuniunea euharistică din cadrul Sfintei Liturghii şi discurs teologic, aşa cum Sfinţii Părinţi şi Biserica noastră Ortodoxă dintotdeauna ne învaţă că trebuie să cinstim Teologia, ne bucurăm cu toţii de deschiderea solemnă a noului an academic.

Facultatea noastră de Teologie este tânără ca vârstă, dar matură prin viziune, activitate şi prin realizări. Corpul profesoral, bine pregătit prin studiile urmate la instituţii teologice de prestigiu din ţară şi din străinătate, este angajat într-o serie de activităţi de cercetare. Cărţile şi studiile elaborate de profesorii noştri se bucură de un impact pozitiv în lumea teologică. Prin participările lor la simpozioanele, conferinţele şi congresele teologice din ţară şi din străinătate, colegii noştri au reuşit să se impună ca voci autorizate în domeniu.

Simpozioane şi conferinţe

Dintre multele conferinţe, mese rotunde şi simpozioane organizate de Facultatea noastră amintim: sesiunea de lucrări ştiinţifice studenţeşti «Bisericile din Craiova - chei de lectură», desfăşurată la Centrul de Restaurare, Conservare, Patrimoniu şi Vizualizare al Facultăţii de noastre de Teologie, în data de 16 mai, Simpozionul Internaţional «Paradigma creştină a unei Europe unite. Dimensiunea istorică şi religioasă a domniei Sfântului Constantin cel Mare şi receptarea ei în actualitate», care a avut loc la Mănăstirea Tismana, în perioada 26 mai - 1 iunie, Simpozionul Naţional «Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate», ediţia a VI-a, organizat în colaborare cu Mitropolia Olteniei şi cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, desfăşurat la Drobeta-Turnu Severin, între 3-6 iunie. La sfârşitul lunii noiembrie, facultatea noastră va organiza: Simpozionul Naţional Studenţesc «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, punte de legătură între lumea greco-romană şi receptarea acestui model în contemporaneitate»…

Activitatea didactică

La data de 1 octombrie 2013, efectivul de studenţi înscrişi pentru anul universitar 2013-2014 este de 351 studenţi la licenţă, 103 masteranzi şi 21 doctoranzi, adică un total de 475 de persoane care se bucură să se împărtăşească de procesul educaţional oferit de Facultatea noastră de Teologie.

Tot în anul 2013, la Facultatea noastră de Teologie au fost susţinute şi 3 teze de doctorat: 2 sub conducerea ştiinţifică a IPS Părinte Mitropolit Irineu, şi anume: Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul a susţinut teza cu titlul «Lucrarea Harului Dumnezeiesc în Teologia Sfântului Grigorie Palama», iar părintele diacon Ioniţă Apostolache lucrarea «Hristologie şi mistică în teologia siriană». De asemenea, sub coordonarea pr. prof. Constantin Pătuleanu, Preasfinţitul Lucian al Caransebeşului a susţinut teza de doctorat «Relaţiile Bisericii Ortodoxe Române din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea».

Sub binecuvântarea şi purtarea de grijă a IPS Părinte Irineu

După cum se vede, activităţile Facultăţii noastre de Teologie au fost foarte bogate. Meritul deosebit pentru toate acestea îl are IPS Părinte Mitropolit Irineu, care s-a implicat necondiţionat, cu timp şi fără timp, în tot ceea ce reprezintă activitatea şi viaţa facultăţii noastre. Aş aminti aici doar faptul că toate simpozioanele şi manifestările ştiinţifice s-au realizat doar cu suportul material al IPS Sale. Prezenţa IPS Sale în mijlocul nostru, atât ca decan al Facultăţii noastre de Teologie, cât şi ca Mitropolit al Olteniei, ne situează pe un loc privilegiat faţă de ceilalţi profesori de teologie din ţară şi ne responsabilizează să fim mai performanţi în cercetarea teologică.

Pentru toate acestea, în numele meu personal, al studenţilor şi al întregului corp profesoral, Vă mulţumim IPS Voastră pentru întreaga grijă pe care o aveţi pentru Facultatea noastră de Teologie şi-L rugăm cu toţii pe Bunul Dumnezeu să vă dea putere să ne păstoriţi întru mulţi şi fericiţi ani atât ca Mitropolit al Olteniei, cât şi ca decan al Facultăţii noastre de Teologie”, a consemnat pr. lect. univ. dr. Nicolae Răzvan Stan, prodecanul Facultăţii de Teologie din Craiova.