Pescarii şi investitorii solicită o legislaţie specifică Deltei
Pescarii şi agenţii economici din Deltă solicită sprijinul autorităţilor pentru revigorarea domeniului piscicol. În opinia acestora, este necesară o legislaţie specifică zonei, cu scutirea de anumite taxe şi acordarea unor compensaţii pentru pescari, precum şi finanţarea lucrărilor de decolmatare şi de populare cu puiet.
Proprietarii de cherhanale din judeţul Tulcea atrag atenţia asupra reducerii numărului pescarilor, pe fondul scăderii resursei acvatice, ei apreciind că autorităţile române nu sprijină piscicultura şi nu îi protejează pe pescari. Mulţi au renunţat la afacerile din domeniul piscicol şi susţin că singura soluţie pentru revigorarea pescuitului în Deltă este o legislaţie specifică zonei.
Radu Manolache, reprezentantul cherhanalei din satul Jurilovca, a declarat, pentru Agerpres, că unitatea pe care o conduce a avut în urmă cu aproape 40 de ani circa 640 de pescari, iar în prezent numărul pescarilor autorizaţi a scăzut la 46. „Principala cauză a acestei situaţii este lipsa resursei piscicole. Nu se fac decolmatări şi nimeni nu a reuşit să facă un plan de dezvoltare”, a afirmat Manolache, care a criticat şi legislaţia din domeniul pescuitului. Pescarul, spune el, ar trebui scutit de la plata unor taxe şi impozite către stat, iar statul român trebuie să sprijine domeniul prin „subvenţii pentru agenţii economici care fac acvacultură, prin execuţia lucrărilor de decolmatare a unor canale care să îmbunătăţească circulaţia apei, prin populări cu puiet de peşte, compensaţii pentru pescari atunci când aceştia nu-şi pot desfăşura activitatea şi prin scutirea lor de la plata unor taxe”.
Unii investitori din Delta Dunării susţin că numărul mare al controalelor efectuate de autorităţile statului i-a făcut să renunţe la cherhanalele deţinute. „Am avut cherhana în perioada 2010-2018, dar am închis-o din cauza lipsei sprijinului din partea statului. Legislaţia este foarte încurcată şi nu vorbim doar de un singur act. Să vă dau un exemplu, am avut la un moment dat un control încrucişat de la cinci instituţii. N-au fost două autorităţi care să aibă o legislaţie asemănătoare”, a menţionat Liviu Feodorof, citat de Agerpres. Şi acesta a subliniat că singura soluţie pentru revigorarea pisciculturii în Deltă este o legislaţie dedicată exclusiv zonei.
În Delta Dunării există, potrivit Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), aproape 1.100 de pescari autorizaţi. Instituţia a anunţat că în primele şase luni ale anului a făcut 1.841 de verificări, în urma controalelor fiind întocmite 131 de dosare penale, au fost constatate 186 de infracţiuni şi aplicate 2.685 de contravenţii.
(Oana Nistor)