Peste 10.000 de noi locuințe în București Ilfov
Aproximativ 12.000 de locuinţe se află în dezvoltare în acest moment în Bucureşti şi împrejurimi, ce ar putea fi date în folosință chiar în acest an, potrivit unui raport de piaţă realizat de o companie de consultanţă imobiliară. Același studiu indică faptul că un bucureștean are nevoie de 114 salarii medii pe economie (sub 9,5 ani) pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în Capitală.
Potrivit studiului, cea mai mare parte a celor 12.000 de locuinţe noi aproape de finalizare, 59,5% sau 7.200 de unităţi, sunt încadrate pe segmentul mass market, cu prețuri între 700 și 950 de euro pe metru pătrat util, segment în creştere cu aproximativ şase procente comparativ cu anul anterior. Și segmentul middle market, cu apartamente mai scumpe, ce au preţuri de tranzacţionare de 1.100-1.300 de euro pe metru pătrat util, este în creștere, pe fondul dezvoltării a tot mai multe proiecte rezidenţiale în zonele Barbu Văcărescu - Floreasca şi Politehnica - Grozăveşti, 4.500 de unităţi (37% din ofertă), urmând a fi terminate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi.
Indicele de accesibilitate, calculat în funcţie de salariul mediu pe economie, preţurile medii pe metru pătrat şi cursul de schimb leu - euro, a ajuns la un nou minim istoric, fiind necesare 114 salarii medii pe economie (sub 9,5 ani) pentru cumpărarea unui apartament nou cu două camere în Capitală (50 metri pătraţi utili), faţă de 119 salarii medii (aproximativ 10 ani) în ianuarie 2016 şi 395 de salarii medii (aproape 33 de ani) în ianuarie 2008.
Principala metodă de achiziţie pe segmentul locuințelor cu prețuri accesibile este reprezentată de finanţările „Prima Casă”, care asigură aproximativ 75% din totalul tranzacţiilor. Totodată, gradul de absorbţie s‑a menţinut, pe parcursul anului anterior, la peste 80% din unităţi până la livrarea proiectelor pe piaţă, pe fondul unui nivel ridicat de accesibilitate a achiziţionării unei locuinţe noi, în ciuda sincopelor înregistrate pe segmentul finanţărilor.
Potrivit cercetării, aproximativ 1.800 de unităţi amplasate în proiecte de dimensiuni medii şi mari, cu peste 100 de locuinţe, au fost predate cu o întârziere medie de o lună - două, astfel că nu au fost incluse în statistica oficială aferentă anului 2016, când în Bucureşti şi Ilfov au fost livrate puţin peste 10.000 de locuinţe, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Din punctul de vedere al zonelor de dezvoltare, cele mai multe locuințe aproape de finalizare, 28,8%, se află în zona de vest a oraşului, aproximativ 23% din locuințe sunt în zonele de nord şi de sud, în timp ce în zonele semicentrale vor fi livrate aproximativ 1.600 de apartamente (13%).
Specialiștii care au realizat studiul estimează, de asemenea, o majorare a preţurilor de vânzare cu 5%-7% în acest an, în funcţie de segmentul de piaţă şi de cererea existentă.
Pe de altă parte, afacerile din sectorul construcţiilor au crescut susţinut, în ultimii cinci ani, pe fondul interesului românilor şi al companiilor pentru investiţiile în imobiliare, iar locuinţele ieftine, pentru „Prima Casă”, au fost principalul motor al pieţei.
Conform unui studiu realizat de Keysfin, construcţiile de locuinţe au crescut cel mai mult, urmate de construcţiile de imobile de birouri şi spaţii comerciale, în timp ce lucrările edilitare, de infrastructură, continuă să rămână cenuşăresele acestui sector.
Afacerile din acest sector au atins în 2016 nivelul de 80 miliarde de lei după ce, în 2015, se situaseră la 76,7 miliarde de lei. „Cifra de afaceri din sectorul construcţiilor a crescut semnificativ din 2012 (72,8 miliarde de lei) şi până în prezent, semn că cererea în această piaţă a rămas constantă. Românii au învăţat o lecţie importantă din bula imobiliară dinainte de criză, atunci când, de exemplu, un apartament de două camere ajunsese să fie vândut cu 100.000 de euro, faţă de 35.000‑55.000 euro în prezent”, afirmă analiştii.