Peste 20 de edituri la Târgul de Carte Religioasă
Cea de-a XIII-a ediţie a Târgului de Carte şi Revistă Religioasă de la Sibiu adună 20 de edituri de profil din întreaga ţară, care au adus sibienilor, la preţuri avantajoase, publicaţii noi. La deschiderea oficială a manifestării a participat şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de organizatorii evenimentului, reprezentanţii editurilor şi numeroşi colaboratori.
Foaierul Bibliotecii „ASTRA“ din Sibiu a devenit pentru câteva zile un adevărat templu al cărţii şi revistei religioase. Oferta de carte este diversă şi vine să întâmpine cererea amplă din partea iubitorilor de publicaţii religioase.
Târgul de la Sibiu se desfăşoară în perioada 31 octombrie - 3 noiembrie, între orele 10:00 şi 20:00 şi are intrarea liberă. Încă din prima zi, sute de sibieni au venit la târgul de carte pentru a studia ofertele celor 20 de edituri şi pentru a participa la manifestările programate.
La deschiderea oficială a manifestării au fost prezenţi IPS Mitropolit Laurenţiu, directorul târgului şi preşedintele Asociaţiei „Scriptus“, Lucian Cocă, directorul Bibliotecii „Astra“, Silviu Borş, reprezentanţi ai editurilor, consilieri eparhiali, protopopi, preoţi, scriitori şi numeroşi iubitori de carte religioasă.
Hrană culturală şi duhovnicească
La deschiderea oficială, directorul bibliotecii sibiene, Silviu Borş, le-a urat bun-venit participanţilor la târg şi tuturor celor ce vin la manifestare.
„Mă bucur să fim din nou gazda acestui important târg de carte. Am observat, la fiecare ediţie, evoluţia editurilor participante şi cu siguranţă că vom avea câteva zile pline în cadrul acestui târg“, a spus Silviu Borş.
În discursul inaugural, organizatorul târgului, Lucian Cocă a mulţumit tuturor participanţilor la această sărbătoare a cărţii religioase, precum şi celor ce calcă pragul bibliotecii sibiene pentru a-şi procura ultimele apariţii din această sferă editorială.
„An de an, nouă organizatorilor, ne place să spunem că Târgul de Carte şi Revistă Religioasă îşi deschide porţile, aşteptând cu dor şi drag pe noii şi vechii prieteni, expozanţi şi cititori. Târgul nostru este unic în ţară prin specificul lui şi a devenit o tradiţie în viaţa cetăţii. Este unic în ţară după longevitate, dar mai ales prin prieteniile legate între organizatori, editori şi cititori. Ne aşteptăm cu drag unii pe alţii la Sibiu pentru a vedea ce noutăţi editoriale au mai apărut, ce invitaţi ne vor bucura inimile şi ce cuvinte de apă vie ne vor adăpa sufletele. Deşi îi spunem târg, nu târguim nimic, pentru că hrana culturală şi duhovnicească adusă an de an aici sunt nepreţuite“, a spus Lucian Cocă. Directorul târgului a prezentat apoi principalele lansări de carte, concerte şi alte evenimente din cadrul târgului, la care sunt aşteptaţi cât mai mulţi iubitori de cultură.
Misiunea editurilor religioase
În cuvântul său, IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat importanţa unor astfel de manifestări, prin care cartea este cinstită aşa cum se cuvine şi prin care este evidenţiat locul culturii în viaţa societăţii.
Cartea religioasă, a spus ierarhul, are o importanţă aparte în mediul cultural şi de aceea un târg de asemenea amploare cinsteşte ostenitorii din editurile de profil, care au îndatorirea de a colabora în misiunea lor de a vesti Cuvântul lui Dumnezeu.
„Prin acest târg se oferă posibilitatea ca toate editurile noastre să se întâlnească şi să colaboreze. Avem posibilitatea să oferim oamenilor cărţi cu un conţinut spiritual şi cu imagini iconice al Cuvântului Întrupat şi ale sfinţilor. Am cerut tuturor să colaboreze strâns cu toate editurile, pentru că numai aşa ne putem ajuta unii pe alţii. Avem posibilitatea să schimbăm cărţi între noi şi să continuăm astfel lucrarea pastorală şi misionară a Bisericii noastre. Vă binecuvântăm pe toţi şi vă dorim să aveţi o activitate plăcută la Sibiu, prin prezentarea cărţilor editate în toate părţile ţării noastre“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Lansări, conferinţe, concerte
Dintre evenimentele cultural-artistice din cadrul manifestării amintim lansarea lucrărilor „Omul şi maşina“, a lui Thomas Molnar, tradusă şi prefaţată de Manuel Valeriu, sub egida Editurii Logos, „Path to the Kingdom-Hieromonk“ de Arsenie Boca, o traducere în engleză a lucrării „Calea Împărăţiei“, realizată la Editura Charisma din Deva, precum şi „Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securităţii“, vol. I, şi „Când Satana îţi dă târcoale… George Racoveanu, ucenicul lui Nae Ionescu în Dosarele Securităţii“, ambele apărute la Editura Agnos.
Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului va lansa astăzi, 1 noiembrie, volumele „Liturghie - sufletul etern al Ortodoxiei în rugăciune“, de pr. prof. univ. dr. Ene Branişte, „Repertoriul bibliografic al localităţilor şi monumentelor din Transilvania“, de Nicolae Stoicescu, în două volume, „Sinaxarul sau Vieţile Sfinţilor“, pe septembrie şi octombrie, scrise de ieromonahul Macarie de la Simonos Petra, „Poteci de lumină“, a părintelui Gheorghe Colţea, „Cuvinte din Scripturi“, de pr. Gheorghe Streza, „Episcop dr. Vasile Coman. Teme de lectură“, realizată de pr. dr. Cristian Muntean.
Din programul târgului nu vor lipsi expoziţiile de documente, conferinţele şi concertele religioase. În fiecare zi vor fi extrase taloanele cu premiile oferite de edituri şi de organizatori.