Peste 20 milioane de lei pentru zootehnie
Crescătorii de animale vor primi un ajutor de minimis pentru achiziţionarea de berbeci/ţapi de reproducţie din rase specializate pentru producţia de carne şi lapte, în valoare totală de 24 milioane de lei. Suma va fi repartizată, începând cu 15 noiembrie curent, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Prin măsura decisă de Executiv se are în vedere selecţia dirijată în direcţia îmbunătăţirii producţiei de lapte şi carne, realizarea de linii şi hibrizi cu potenţial productiv superior, adaptată la cerinţele pieţei autohtone şi externe. Cuantumul sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de maximum 2.500 de lei/cap berbec din rasă specializată şi de maximum 2.500 de lei/cap ţap, de asemenea, din rasă specializată.
Hotărârea de Guvern prevede şi algoritmul în baza căruia beneficiarii pot achiziţiona numărul maxim de animale. Astfel, achiziţia de berbeci/ţapi de reproducţie se realizează respectând proporţia de un berbec/un ţap la 30 de capete femele ovine/20 capete femele caprine deţinute de beneficiar şi, totodată, numărul maxim de berbeci/ţapi ce poate fi achiziţionat la un număr de 700 capete femele ovine/350 capete femele caprine.
Actul normativ reglementează regulile procedurale, condiţiile de eligibilitate pentru acordarea ajutorului de minimis, termenul de depunere a cererii, precum şi angajamentele beneficiarilor. „Derularea sprijinului financiar se va face prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti. Suma necesară aplicării ajutorului de minimis se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi va intra în plată către beneficiari începând cu data de 15 noiembrie 2016”, mai informează Guvernul.
Ministerul Agriculturii precizează că valoarea totală a ajutoarelor de minimis pentru un beneficiar nu poate depăşi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Beneficiarii ajutorului de minimis pot fi crescătorii de ovine sau caprine, fie că sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale, fie sunt persoane fizice care deţin atestat de producător sau sunt persoane juridice. De asemenea, de ajutor beneficiază și cei regăsiți în forme asociative cu personalitate juridică.
Beneficiarii trebuie să deţină minimum 60 de capete de femele ovine/60 capete femele caprine identificate și înregistrate în RNE, pe beneficiar, în vederea achiziționării de berbeci/țapi de reproducție din rase specializate. Aceștia mai sunt obligaţi să menţină în exploatație berbecii/țapii de reproducție din rase specializate achiziționați, pe o perioadă de minimum trei ani, începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat.
Fermierii trebuie să înscrie în Registrul Genealogic produșii femeli obținuți din monta naturală cu berbecii/țapii de reproducție din rase specializate achiziționați, în cazul raselor pentru care se face reproducție în rasă pură, conform standardelor de rasă.