Peste 3 milioane de elevi încep azi şcoala
Noul an şcolar debutează astăzi în toate instituţiile de învăţământ preuniversitar din ţară. Odată cu noul an şcolar intră în vigoare şi o serie de modificări, de la programe revizuite, manuale noi digitale şi până la programe schimbate pentru examenele naţionale de la sfârşitul ciclurilor gimnazial şi liceal.
Peste 3 milioane de elevi şi preşcolari încep astăzi, cu emoţie, un nou an şcolar, de la cei mai mici şi până la cei mai mari, toţi vor avea parte de schimbări.
La clasele I şi a II-a, elevii se pregătesc să înveţe după o nouă programă, chiar dacă în prima zi de şcoală manualele nu vor fi pe băncile copiilor. Manualele noi tipărite şi cele digitale vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va finaliza, a dat asigurări ministrul educaţiei, domnul Remus Pricopie. „Ministerul Educaţiei Naţionale asigură elevii, părinţii şi dascălii că manualele vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va finaliza şi că instituţia face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, respectând, însă, termenele legale. MEN precizează că scopul principal al instituţiei este acela de a asigura materiale didactice de calitate, moderne, adaptate noilor programe şi noilor cerinţe ale lumii în care copiii noştri trăiesc“, se arată într-un comunicat transmis de MEN. Până atunci, profesorii vor organiza orele după programele noi deja existente, axându-se în primele două săptămâni în principal pe recapitulare. „Nu putem pune pe bănci manualele vechi, potrivit unei note transmise de către MEN. Oricum, prima săptămână este de recapitulare, poate şi a doua. Cert este că nu e o situaţie plăcută pentru copiii de clasa I şi a II-a lipsa acestor manuale de pe bănci“, a declarat inspectorul general şcolar al Capitalei, domnul Constantin Trăistaru, citat de Mediafax.
La capitolul noutăţi, în anul şcolar 2014-2015, elevii şi profesorii vor avea la dispoziţie programe şcolare noi pentru mai multe discipline, fiind introduse, totodată, mai multe opţionale precum „Educaţia prin şah“ la învăţământul primar, „De-a arhitectura. Educaţie pentru arhitectură şi mediu construit“ la clasele a III-a şi a IV-a sau „Istoria jazzului“ la clasele IX-XII de la liceele de muzică. Totodată, profesorii îi pot familiariza pe elevi cu muzica clasică prin intermediul programului denumit „Ascultă 5 minute de muzică clasică“ derulat de Radio România Muzical în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Postul de radio pune la dispoziţia profesorilor cele mai importante piese muzicale din repertoriul românesc şi universal, însoţite de scurte explicaţii, „special gândite pentru a deschide gustul celor mici către muzica clasică“. Programul dispune şi de o platformă online, ce va putea fi accesată începând cu 1 octombrie pe site-ul www.romania-muzical.ro, unde elevii vor găsi concursuri ce le sunt destinate.
Şi în acest an, în şcolile din România se vor derula programe sociale precum „Cornul şi laptele“, bursele „Bani de liceu“, iar elevii vor primi rechizite gratuite în cuantum de 25 lei/pachet/elev din învăţământul primar şi 30 lei/pachet/elev din învăţământul gimnazial. De asemenea, pentru promovarea consumului de fructe în şcoli, copiii vor primi câte un măr pe zi, timp de 86 de zile, cu o valoare zilnică de 0,37 lei pe elev. (Oana Nistor)