Peste 60 de studenţi din întreaga lume, la cursurile on-line de limbi clasice de la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 22 August 2020

Școala de limbi clasice şi orientale „Dan Sluşanschi” din cadrul Centrului de Cercetare Ecumenică din Sibiu a organizat, în perioada 6 iulie - 7 august, cursuri de slavonă, greacă veche și latină dedicate studenților şi tinerilor cercetători în teologie, filozofie, istorie, filologie sau istoria artei. Anul acesta au participat și studenți de științe exacte, dornici să învețe latină sau greacă pentru a-și înțelege domeniul de cercetare mai bine.

Profesorii din acest an sunt Mihail Mitrea, Mircea Grațian Dulus, Michail Konstantinou-Rizos, Octavian Gordon, Ștefan Colceriu (pentru limba greacă veche), Antoaneta Sabău (pentru limba latină) şi Aleksandr Sizikov (pentru slavonă).

Din cauza pandemiei, cursurile s-au desfă­șurat exclusiv on-line, ceea ce a făcut posibilă participarea a mai bine de 60 de studenți din întreaga lume, precum Statele Unite ale Americii, Irlanda, Turcia, Chile, Finlanda, Germania, India, Olanda, Italia, Ungaria, Franța și, desigur, România.

În total s-au desfășurat cursuri pentru opt grupe de limbă (de la începători până la avan­sați). Fiecare curs a inclus 10 zile de studiu intensiv, cu patru ore de curs on-line şi de la două până la patru ore de lucru individual zilnic.

Şcoala de limbi clasice şi orientale „Dan Sluşanschi” este o ini­țiativă care dorește reactualizarea culturii clasice în România, prin oferirea de cursuri pentru limbile esențiale cercetării culturii clasice şi medievale. Școala poartă numele unuia dintre cei mai im­portanți filologi români, clasicistul Dan Slușanschi, născut la Sibiu în 1943.

Mai multe detalii despre Școala de limbi clasice şi orientale se pot găsi pe site-ul Centrului de Cercetare Ecumenică Sibiu.