Peste un miliard de euro pentru sisteme de irigații

Un articol de: Mariana Bahcevan - 20 Mai 2017

Ghidul solicitantului pentru dezvoltarea infrastructurii irigaţiilor a fost pus în dezbatere publică de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Sprijinul pentru investiţiile finanţate prin submăsura destinată irigaţiilor este 100% nerambursabil. Pentru fiecare proiect destinat sistemelor de irigații se acordă până într‑un milion de euro.

Sprijinul public pentru investiţiile finanţate prin submăsura destinată modernizării sau adaptării infrastructurii agricole şi silvice, componenta de irigaţii, nu va depăşi un milion de euro/proiect pentru sistemele de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune, se arată în Ghidul solicitantului, pus în dezbatere publică de AFIR. Pentru amenajarea sistemelor de irigaţii aferente staţiilor de pompare şi repompare se acordă 1,5 milioane de euro/proiect.

Submăsura 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, componenta pentru infrastructura de irigaţii, este finanţată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), iar versiunea consultativă a Ghidului solicitantului se aplică pentru teritoriul naţional şi pentru zona ITI - Delta Dunării. „Nu putem discuta despre o agricultură cu adevărat performantă fără a susţine, cu măsuri concrete, dezvoltarea sistemului de irigaţii. Lansăm acum în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiţii în infrastructura de irigaţii din nevoia de a primi din partea beneficiarilor un feedback real în ceea ce priveşte modul de implementare a acestei submăsuri”, a declarat Adrian‑Ionuţ Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Ghidul solicitantului în versiune consultativă este publicat pe pagina de internet a AFIR - www.afir.info - la secţiunea Dezbatere publică, iar toţi cei interesaţi pot transmite observaţii şi propuneri de modificare a documentului în termen de 10 zile de la data publicării acestuia. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat într‑un interviu pentru Agerpres că punerea în stare de funcţionare a sistemului de irigaţii este fundamentală şi vor fi reabilitate 2 milioane de hectare până în 2020. „În primă etapă vor fi reabilitate 1,3 milioane hectare. Ne apucăm de treabă pe 40 de amenajări pentru că aici avem organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii.Sunt bani suficienţi alocaţi pentru irigaţii, peste un miliard de lei în acest an. În paralel, cu lucrările de pe cele 40 de amenajări, îi ajutăm pe fermieri să facă organizaţii ale utilizatorilor de apă”, a subliniat Daea.

În urma modificării fişei submăsurii (sM) 4.3 din PNDR 2014‑2020, a crescut suprafaţa acoperită cu sisteme de irigaţii viabile economic, de la 823.130 hectare la 1,8 milioane hectare. AFIR precizează că un element de noutate îl reprezintă faptul că proiectele de modernizare sunt eligibile dacă instalaţiile de irigat sau elemente ale infrastructurii de irigaţii supuse modernizării fac parte dintr‑un sistem de irigaţii care a fost activ în trecutul recent (2007 - 2016). De asemenea, sunt eligibile investiţiile în modernizarea sistemelor care au rezultat mărirea suprafeţei nete irigate.