Peste un sfert de milion de români la muncile sezoniere

Data: 27 Aprilie 2021

Aproximativ 270.000 de lucrători din România vor merge să muncească anul acesta în Germania, iar statul român este în legătură cu cel german pentru a se asigura că drepturile le vor fi respectate şi că vor avea condiţii de muncă adecvate, potrivit ministrului muncii şi protecţiei sociale, Raluca Turcan.

Ministrul a menționat că a avut o convorbire telefonică, vineri, cu ministrul muncii din Germania, Hubertus Heil. „Apreciez în mod deosebit deschiderea pe care a arătat-o omologul meu şi eforturile pe care partea germană le-a făcut în ultima perioadă pentru a corecta vulnerabilităţile care au existat în trecut în relaţia cu lucrătorii români. Partea germană a operat deja modificări legislative, prin adoptarea Actului privind inspecţia în domeniul sănătăţii şi securităţii la locul de muncă. Astfel, în industria cărnii au fost eliminate subcontractarea şi folosirea agenţilor de muncă temporară”, a punctat ministrul muncii, într-un mesaj postat pe o rețea de socializare.

Germania a interzis de la 1 ianuarie 2021 acordurile de subcontractare pentru salariaţii care lucrează în abatoare, aceasta fiind principala măsură a legii destinate să îmbunătăţească condiţiile de muncă din aceste facilităţi.

Interdicţia a pus capăt unei practici foarte răspândite în abatoarele germane, care se bazează în mare parte pe muncitori est-europeni, care erau angajați de companii din ţara de proveniență, iar ulterior erau „detaşați” în Germania în urma unor „contracte de prestări servicii”.

Graţie acestui sistem, companiile germane aveau foarte puţine obligaţii sociale sau sanitare faţă de mâna de lucru pe care, oficial, nu a angajat-o. (C. Z.)