Peșteri pe post de depozite frigorifice

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 03 Octombrie 2022

Cultivatorii de mere din nordul Italiei folosesc frigul din peşteri pentru a-şi depozita recolta, într-un mediu controlat, cu temperaturi constante în toate anotimpurile, transmite Reuters.

Mai exact, soluția este aplicată de fermierii din Predaia, un mic oraş din regiunea Trentino, unde în peșterile aflate la 300 de metri sub livezile de meri au fost amenajate 34 de spaţii de refrigerare în care, cu costuri reduse de energie electrică, se poate păstra 12-13% din producţie. În prezent, aici sunt depozitate aproximativ 30.000 de tone de mere, cantitate care ar urma să ajungă la 40.000 de tone, după terminarea culesului din această toamnă.

Potrivit lui Mauro Erlicher, managerul depozitului subteran, marile spaţii de depozitare la rece utilizează panouri de tip sandwich cu izolaţie şi mai multe straturi de metal pentru a păstra temperatura scăzută. În cazul peşterilor subterane, pereții de piatră acţionează ca niște panouri izolatoare. Înainte ca peşterile să fie utilizate, roca este răcită cu ajutorul gazelor până la o adâncime de 5-7 metri, ceea ce face ca temperatura să poată fi menținută constantă la 1 grad Celsius. Unul dintre fermieri, Loris Calliari, a spus că, inițial, a fost sceptic când a auzit de ideea depozitării în peşteră, dar a fost convins de rezultate: „Am ezitat la început, apoi ne-am dat seama că funcţionează pentru că permite o mare economie de energie şi este foarte sustenabil. Sperăm să putem continua cu proiectul nostru”.