Piaţa cărţilor, „destul de fragilă” în România
Românii citesc cel mai puţin în comparaţie cu ceilalţi europeni, potrivit unor date făcute publice de Henrique Mota, fost preşedinte al Federaţiei Editorilor Europeni, prezent la deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte Bookfest. Totodată, piaţa cărţilor este una destul de fragilă, iar o soluţie prezentată de Motta ar fi crearea unei reţele de librării la nivel naţional, fostul editor mizând şi pe creativitatea librarilor. Bookfest 2019 are loc în perioada 29 mai - 2 iunie la Romexpo, Bucureşti, din cele 1.000.000 de cărţi prezentate de cei peste 150 de expozanţi, 4.000 sunt noutăţi editoriale.
În anul cărţii, după cum a fost declarat 2019 de către autorităţile statului, doar 44,3% dintre români au citit o carte în ultimele 12 luni, potrivit unui barometru făcut public de scriitorul Dan Lungu. Cifrele sunt, totuşi, îmbucurătoare, dacă le comparăm cu cele din anul 2011, de exemplu, când abia 29,6% din populaţia României citise o singură carte în ultimele 12 luni. „În anul 2011, 29,6% din populaţia României a citit o singură carte în ultimele 12 luni, în comparaţie cu 81,9% în Luxemburg şi 75,3 în Germania. Tot în 2011, doar 2,8% dintre români au spus că au citit 10 cărţi în ultimele 12 luni, comparat cu 24,4% în Luxemburg şi în Finlanda şi 22,1% în Germania”, a spus, potrivit Agerpres, Henrique Mota, fost preşedinte al Federaţiei Editorilor Europene, la festivitatea de deschidere a celei de-a XIV-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.
În ceea ce priveşte cărţile, Motta afirmă că România are o piaţă „destul de fragilă”, pe de o parte înregistrează cifre de afaceri foarte scăzute, în raport cu numărul de locuitori, iar în ceea ce priveşte vânzările pe cap de locuitor se clasează pe ultimul loc în UE. La capitolul câştiguri, „România se descurcă destul de bine, clasându-se undeva pe la mijlocul topului, împreună cu Austria, Belgia, Suedia şi Ungaria. Însă, dacă este să ne referim la vânzările pe cap de locuitor va ajunge rapid pe ultimele locuri împreună cu Croaţia, Slovenia, Estonia şi Regatul Unit”, a mai spus Henrique Mota.
O soluţie pentru remedierea acestei situaţii ar fi crearea unei reţele de librării la nivel naţional. „Trebuie să creaţi o reţea de librării prin toată ţara, pentru că magazinele fizice sunt, până la urmă, indispensabile pentru a atrage consumatori şi pentru a atinge cererea. În acelaşi timp, şi librarii trebuie să fie mai creativi, trebuie să-şi atragă publicul şi trebuie să dea viaţă librăriilor lor prin evenimente precum lansări de carte, cluburi de lectură, programe culturale şi tot aşa”, a mai spus fostul preşedinte al Federaţiei Editorilor Europeni. Acesta a mai subliniat că un rol în promovarea lecturii, dar şi în educarea cititorului îl au şi „formatorii de opinie, jurnaliştii, figurile publice în sport, în muzică, şi chiar politicienii”, care „trebuie să le explice celor care nu citesc cât de multe pierd şi să le explice cum o carte poate să te îmbogăţească cum nici un alt instrument nu o poate face, pentru că orice carte transmite emoţie, transmite apreciere de sine, abilitatea de a înţelege mai bine lumea”.
Salonul Internaţional de Carte Bookfest se desfăşoară în perioada 29 mai - 2 iunie la Romexpo, intrarea publicului fiind liberă la toate cele peste 400 de evenimentele organizate în aceste zile. Sunt prezenţi peste 150 de expozanţi, iar din cele 1.000.000 de cărţi, 4.000 sunt noutăţi editoriale, personalităţi de prim rang ale culturii româneşti fiind prezente cu cele mai noi titluri. Un modul special - Bookfest Junior - va fi dedicat celor mici, aici urmând să fie serbată mâine, 1 Iunie, Ziua Internaţională Copilului, şi vor fi lansate mai multe volume pentru copii.
Sezonul cultural România- Franţa este celebrat la Bookfest „prin intermediul unui stand generos al Institutului Francez, dar şi printr-o serie de volume dedicate personalităţilor pe care şi le împart cele două culturi”, după cum informează organizatorii. Una dintre aceste personalităţi, Constantin Brâncuşi, este subiectul a două cărţi publicate la editura Vremea de Doina Lemny, expert la Centrul de Artă Pompidou, ce vor fi lansate astăzi la scena Arena: „Brâncuşi şi Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan şi Tonton” şi „Brâncuşi & Duchamp. Povestea unei prietenii, corespondenţă”. Totodată, va fi lansat şi volumul „Brâncuşi”, de Paul Rezeanu.