Piatra de temelie a capelei parohiei bucureștene „Sfântul Mercurie”
Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a poposit în Duminica a 11-a după Rusalii în mijlocul credincioșilor Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Mercurie” din cartierul bucureștean Titan. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a pietrei de temelie a noii capele cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” care urmează a fi construită în partea de răsărit a bisericii parohiale.
Biserica Sfântului Mare Mucenic Mercurie, situată în proximitatea Parcului „Alexandru Ioan Cuza”-IOR din cartierul bucureștean Titan, a găzduit duminică, 28 august, un eveniment istoric pentru comunitatea credincioșilor care frecventează acest sfânt lăcaș, cerând de la Dumnezeu cele bune și de folos sufletelor și trupurilor lor sau înalță rugăciuni de mulțumire pentru darurile bogate revărsate asupra lor.
Astfel, după Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit rânduiala sfințirii pietrei de temelie pentru o nouă capelă, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, înconjurat de un sobor de clerici, din care au făcut parte părintele paroh Paul Lepădatu; părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul mănăstirii ilfovene Cernica; părintele coslujitor George-Alexandru Lepădatu, consilier patriarhal coordonator în cadrul Sectorului economic al Administrației Patriarhale; părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și alți preoți și diaconi.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Ieronim a rostit un cuvânt în care a vorbit despre rânduiala liturgică a binecuvântării începutului lucrărilor la un nou lăcaș, arătând și legătura dintre biserica zidită și Biserica vie, care este comunitatea credincioșilor. „Orice biserică sau capelă nu se întemeiază la voia întâmplării, ci pe temeliile pe care le avem atât din Vechiul Testament, cât și din practica pe care am moștenit-o în Biserică de la Mântuitorul și de la Sfinții Apostoli. Au fost binecuvântate crucea și locul de temelie, precum și piatra care va aminti de această temeluire. S-a stropit și s-a binecuvântat cu apă sfințită și cu untdelemn sfințit, s-a delimitat spațiul viitoarei biserici și, în același timp, am invocat harul și binecuvântarea lui Dumnezeu ca zidirea aceasta să fie bine întemeiată, să sporească și să crească armonios, într-un timp potrivit, fiind bucurie atât părinților de la această parohie, dar și credincioșilor. Biserica este frumoasă atunci când se zidește prin contribuția multora, pentru că și Biserica vie, ca instituție sfințită de Duhul Sfânt, este formată din multitudinea credincioșilor, asemenea bisericii de zid, care este formată din materialele ce se asociază, se agreghează și o alcătuiesc, făcând din ea o unitate. De aceea, credincioșii trebuie să constituite o comunitate în comuniune pentru zidirea acestei biserici, cu bucuria că tot ceea ce s-a realizat la această parohie se împlinește și la această capelă închinată Nașterii Maicii Domnului, care va întregi nevoile pastorale ale parohiei, atât pentru cei care se vor odihni aici înainte de a pleca pe drumul veșniciei sau vor fi pomeniți prin slujba de parastas sau cu alte prilejuri”, a spus Preasfinția Sa.
Părintele paroh Paul Lepădatu a mulțumit la final Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru delegarea Preasfințitului Părinte Episcop Ieronim la acest moment deosebit din viața parohiei, Preasfinției Sale pentru slujba săvârșită și cuvântul de învățătură, precum și preoților împreună-slujitori și credincioșilor care au participat la oficierea acestei rânduieli. De asemenea, în cuvântul său, părintele paroh a arătat faptul că acest demers se încadrează în eforturile ctitoricești de la parohie de a veni în întâmpinarea nevoilor liturgice și pastorale ale credincioșilor ei.