Pictura bisericii din cartierul braşovean Triaj a fost sfinţită

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 29 Decembrie 2024

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sfinţit pictura Bisericii „Sfânta Parascheva” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din cartierul Triaj al municipiului Braşov. Slujba de sfinţire a fost săvârşită în a doua zi de prăznuire a Naşterii Domnului şi a fost urmată de Sfânta Liturghie. Alături de IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu au liturghisit preoţi şi diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de Cvintetul „Anatoly” al Operei Braşov, informează Mitropolia Ardealului. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu l‑a hirotonit preot pe diaconul Dan Alexandru Florea.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit credincioşilor despre prăznuirea Maicii Domnului în a doua zi de Crăciun.

„Astăzi este o zi specială, închinată Maicii Preacurate, iar în calendar observați menționat Soborul Maicii Domnului, adică soborul credincioșilor, care este chemat să prăznuiască pe Maica Preacurată, pe Maica Domnului, din care S‑a născut Fiul lui Dumnezeu în peștera din Betleem. În Evanghelia care s‑a citit se descriu evenimentele după Nașterea Domnului, de după închinarea magilor, apoi plecarea în Egipt și întoarcerea de acolo. Observăm de la început un lucru foarte important, anume că în toate momentele acestea descrise de Sfintele Evanghelii privind Naşterea Domnului, privind venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu, are loc o grijă permanentă, o preocupare specială a lui Dumnezeu față de creaţie. Este vorba despre transpunerea acelei calități sau a acelei însușiri extraordinare pe care o are Dumnezeu: iubirea Sa, iubirea deplină, iubirea necondiționată față de creaţie. (...) A venit în lume și S‑a născut, asumând deci viața noastră de la început, însă totul în mod supranatural, depășind rânduielile firii și născându‑Se dintr‑o fecioară care a rămas și după naștere fecioară. Ea, Născătoarea de Dumnezeu, a rămas mijlocitoare a noastră, și către ea ne îndreptăm dragostea în această zi de praznic. Prin ea Dumnezeu vine în lume. Fiul lui Dumnezeu născut din Tatăl din veci, fără de mamă, Se naște acum fără de Tată dintr‑o mamă fecioară, care a rămas pururea fecioară”, a spus ierarhul.

Sărbătoarea la Sâmbăta de Sus

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Ion Manea, protopop de Bran‑Zărnești, a mulțumit credincioșilor care au fost alături la finalizarea lucrărilor la biserica parohiei şi a picturii, precum şi IPS Mitropolit Laurenţiu pentru binecuvântare. Ierarhul a oferit apoi distincția „Crucea Șaguniană” pentru laici lui George Scripcaru, primarul municipiului Brașov, și avocatului Adrian Rusu. Lucian Pătrașcu și Ghiță Dan‑Dumitru, viceprimarii municipiului Brașov, au primit Ordinul Cultural „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna”, iar Mariana Topoliceanu, directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială Brașov, și preoteasa Maria‑Rozalia Manea au primit Ordinul „Anastasia Șaguna”. Ctitorii și binefăcătorii lăcașului au primit diplome de apreciere.

În partea a doua a zilei, IPS Mitropolit Laurenţiu a participat la manifestările dedicate Nașterii Domnului organizate la Căminul Cultural din localitatea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. Comunitatea din localitatea natală l‑a primit pe ierarh cu căldură, oferindu‑i din partea nou‑înființatei Asociații „Sfinții Martiri Brâncoveni” calitatea de membru.

În seara zilei, ierarhul a participat la slujba Vecerniei premergătoare sărbătorii Sfântului Arhidiacon Ștefan, săvârşită la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Obştea monahală l‑a colindat pe ierarh alături de credincioșii adunați la ceas de seară în lăcaşul de cult al mănăstirii.