Pierderi și pentru viticultorii din Vrancea
Peste 75% din cultura grâu a fost calamitată în Vrancea, județul cel mai afectat de seceta pedologică din acest an, potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură Judeţene (DAJ). Sunt pierderi cauzate de secetă și în podgoriile vrâncene, însă pagubele sunt mai mici.
„Pe 30 august am avut termenul de transmitere a datelor referitoare la culturile de toamnă, din care a rezultat că suprafaţa totală calamitată este de 25.460 de hectare, ceea ce reprezintă 17% din suprafaţa totală arabilă. Cea mai mare o reprezintă grâul, 18.746 de hectare, respectiv 75% din suprafaţa totală cultivată cu grâu, mai avem rapiţă, cu 3.300 de hectare calamitate, şi orz, cu 3.100 de hectare, reprezentând 78% din suprafaţa cultivată”, a declarat directorul DAJ Vrancea, Ticu Costandache, citat de Agerpres.
Nici culturile de primăvară nu au scăpat de secetă, cele mai mari pagube înregistrându-se la porumb şi floarea-soarelui. „Pe culturile de primăvară am primit rapoarte operative pentru 25.000 de hectare la porumb şi 16.000 de hectare la floarea-soarelui”, a mai spus Costandache.
Seceta a afectat şi producţia de struguri, însă aici pagubele se situează sub 30% din suprafaţa cultivată.
„În această perioadă începem recoltarea la cultura de struguri. Producţia va fi mai mică decât anul trecut, dar calitativ va fi bună. Avem semnale că seceta ar fi afectat şi producţia de struguri, dar nu în procent mare, sub 30%, până acum”, a precizat directorul DAJ Vrancea.
Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă-de-vie, circa 25.000 ha, reprezentând circa 10% din suprafaţa viticolă a României. Vrancea deţine trei podgorii de tradiţie, respectiv Panciu, Coteşti şi Odobeşti. (C. Z.)