Piesa „Plecare fără întoarcere“ i-a încântat pe timişoreni

Un articol de: George Giurgiu - 31 Octombrie 2014

Actorii de la Civic Art din Bucureşti au susţinut joi, 30 octombrie, pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu“ din Timişoara, piesa de teatru intitulată „Plecare fără întoarcere“. Spectacolul, dedicat Anului omagial comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, a reunit numeroşi iubitori de cultură şi frumos, preoţi şi profesori, iar în mod special, foarte mulţi tineri.

În deschiderea evenimentului, pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei, a vorbit celor prezenţi despre iniţiativa încununată cu succes a Sectorului cultural al eparhiei, de a aduce pe scena Teatrului Naţional din Timişoara un spectacol ce onorează viaţa culturală a oraşului de pe Bega, închinat Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu. „Viaţa acestui voievod al neamului românesc înseamnă o viaţă închinată lui Dumnezeu şi Bisericii, o viaţă închinată culturii neamului nostru românesc şi închinată unirii românilor, pentru că prin viaţa sa, prin întreaga activitate şi prin darul pe care l-a primit de la Dumnezeu, el a unit prin cultură românii aflaţi de ambele părţi ale Carpaţilor, astfel încât ctitoriile sale de la Sâmbăta de Sus, de la Mogoşoaia ori Hurezi sunt o coloană vertebrală duhovnicească şi culturală a neamului nostru românesc. De aceea îi cinstim pe Martirii Brâncoveni cu sfântă emoţie şi cu aleasă rugăciune ca pe nişte sfinţi mărturisitori cum nu au mai fost alţii în istoria Ortodoxiei româneşti şi în istoria neamului nostru pravoslavnic, a arătat pr. vicar Ionel Popescu.

Alături de timişoreni, la spectacol a luat parte şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar eparhial, însoţit de consilieri de la Centrul eparhial. Cu această ocazie, Preasfinţia Sa i-a felicitat pe tinerii veniţi în număr mare la spectacol, subliniind că jertfa Brâncovenilor rămâne peste veacuri, pentru noi toţi, dar mai ales pentru generaţiile următoare, un model pilduitor de credinţă jertfelnică şi iubire mărturisitoare faţă de Dumnezeu. „Au fost prezenţi foarte mulţi tineri, ceea ce dovedeşte că martiriul Sfântului Constantin Brâncoveanu, dimpreună cu cei patru fii ai săi şi cu sfetnicul Ianache, nu a rămas un semn şi o mărturisire uitată în istoria neamului nostru, ci se bucură de preţuirea tinerilor din ziua de astăzi. Este o mărturie a credinţei creştine izvorâtă din dragostea domnitorului pentru Hristos şi pentru neamul românesc şi nădăjduim că ecoul care se va afla în sufletele tinerilor după seara aceasta îi va determina să fie ataşaţi valorilor credinţei creştine ortodoxe pentru toată vremea vieţii lor“, a precizat Preasfinţitul Părinte Paisie.

Un mesaj de credinţă şi iubire

Piesa a adus în atenţia publicului ultimele momente din viaţa Sfântului Domnitor Constantin, petrecute într-una din celulele închisorii „Ediculé“ din Istanbul, cu puţin timp înaintea decapitării domnitorului Brâncoveanu, a fiilor săi şi a sfetnicului Ianache Văcărescu. Scenariul şi regia îi aparţin actorului Marian Ciripan, cel care îl întruchipează pe Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Alături de domnia sa, din distribuţia spectacolului au făcut parte: Cristina Moldoveanu în rolul doamnei Marica, Corneliu Jipa în rolul stolnicului Cantacuzino şi Cristian Dionisie în rolul trimisului sultanului. Potrivit actorului şi regizorului Marian Ciripan, a interpreta un asemenea rol este o datorie faţă de jertfa Brâncovenilor. „Cred că orice actor ar fi mândru şi mulţumit cu sine dacă ar avea şansa interpretării unui asemenea rol pentru a putea transmite mesajul de credinţă şi iubire de neam şi Dumnezeu, care a urmat pe domnitorul Brâncoveanu până în ultima clipă a vieţii. Până la alcătuirea acestui scenariu, la care am lucrat patru luni de zile, recunosc că nu l-am cunoscut pe domnitorul Constantin Brâncoveanu în plenitudinea însuşirilor sale caracteriale şi nu am fost conştient de această dăruire incredibilă care pe drept cuvânt l-a aşezat în panoplia eroilor neamului nostru românesc şi a creştinătăţii“, a subliniat Marian Ciripan.