Plaje curate pentru confortul turiștilor
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va organiza, începând cu 26 iunie, prin Administrația Națională „Apele Române“ (ANAR), controale pe plaje, pe toată perioada sezonului estival, pentru a se asigura că turiștii se bucură de un grad ridicat de confort și de plaje curate, după cum anunță instituția, într-un comunicat.
Echipe mixte de control formate din inspectori de specialitate de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABA D-L) și din cadrul celorlalte administrații bazinale din țară, împreună cu jandarmi și polițiști din cadrul Ministerului Administrației și Internelor vor face controale pe litoral, până la finalul sezonului estival, pentru a se asigura că plajele sunt curate, iar confortul turiștilor, ridicat. Echipele vor fi coordonate de un inspector de gospodărire a apelor din cadrul ANAR, după cum se precizează într-un comunicat. În același document, reprezentanții ANAR susțin că decizia organizării unor astfel de acțiuni de control a fost luată „în urma verificărilor întreprinse de Inspecția Bazinală din cadrul ABA D-L la sectoarele de plajă amenajate pentru sezonul estival din acest an, inclusiv a suprafețelor reabilitate din fonduri europene“. Au fost depistate construcții provizorii (demontabile), în diferite stadii de execuție, fără a fi autorizate, dar și folosirea, în scop turistic, a plajelor reabilitate. Toți operatorii de plajă aflați în această situație au primit notificări pentru remedierea imediată a neregulilor. Acțiunile de control vor avea loc în baza Ordonanței Guvernamentale 19/2006 (actualizată) privind utilizarea turistică a plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă, se menționează în comunicat.
Plaje mai late cu peste 100 de metri
ABA D-L are în derulare 283 de contracte comerciale și 53 de contracte în stadiul de adjudecare și administrează o lungime totală a plajei de 68,6 km, de la Vama Veche la Năvodari. Cinci sectoare de plajă au fost extinse cu 33 de hectare, printr-un proiect finanțat din fonduri europene și finalizat la sfârșitul lunii iunie. Astfel, plajele au devenit mai late cu peste 100 de metri și s-a asigurat protejarea, pe o lungime de 7,3 km de plajă, împotriva riscului de eroziune, și aceasta prin măsuri structurale, precum diguri submerse, imerse, epiuri, potrivit ANAR. Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) Municipiul Constanța și Eforie Nord a reprezentat „primul pas și cel mai important în cadrul acțiunilor de stopare a fenomenului de eroziune de pe țărmul litoralului românesc al Mării Negre, fiind considerat, totodată, unul dintre cele mai ambițioase proiecte” implementate de țara noastră, după cum declara Nicolae Bărbieru, șeful ANAR, într-un interviu acordat Agerpres. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional de Mediu, iar valoarea sa s-a ridicat la 170 milioane de euro. Noile sectoare de plajă pot fi folosite de turiști, odată cu deschiderea sezonului estival din acest an. În conformitate cu legislația națională și europeană, suprafețele de plajă construite cu fonduri europene pot fi închiriate operatorilor economici doar după finalizarea procesului de intabulare a acestora, potrivit Ministerului Mediului. Până atunci, ele fac parte din domeniul public al statului și pot fi folosite cu titlu gratuit de către cetățeni. Pregătirile pentru amenajarea acestor plaje au început încă de la jumătatea lunii februarie, iar la 1 aprilie operatorilor de plajă le-au fost încredințate primele sectoare ecologizate. Restul loturilor au fost preluate de către operatori în data de 15 aprilie 2016.